DISTRIBUIȚI
dpa

NATO şi Australia au încheiat miercuri un acord privind minerale rare utilizate în tehnologii militare secrete avansate, relatează joi Xinhua, potrivit agerpres.

După o vizită de două zile în Down Under (termen care se referă la Australia şi Noua Zeelandă), secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnat acordul miercuri la Sydney cu premierul australian Scott Morrison, ministrul apărării Linda Reynolds şi ministrul de externe Marise Payne.


Citeşte şi: Trump a fost primit cu ostilitate în El Paso şi Dayton

Adresându-se în cadrul unui forum la Institutul Lowy, Stoltenberg a declarat că relaţia dintre Australia şi NATO este deosebit de importantă pentru securitate deoarece continuă să apară noi provocări globale.

Deşi nu au fost dezvăluite detalii exacte despre acest acord, Stoltenberg a confirmat că este optimist cu privire la un acord de pace în Afganistan, în pofida unei puternice explozii produse joi, cu o zi înainte de sosirea sa şi în care au fost ucise cel puţin 14 persoane şi peste 150 rănite.

Citeşte şi: Malta refuză pentru prima oară alimentarea unei nave umanitare

„În Afganistan există multe probleme, vedem violenţă continuă, vedem instabilitate, multe provocări, dar am văzut şi progrese importante”, a spus el, adăugând că această ţară nu mai reprezintă un adăpost pentru terorismul internaţional şi a făcut progrese în domenii precum accesul femeilor la educaţie.

”Suntem mai aproape de un acord de pace acum decât oricând … Ceea ce este important este să păstrăm rezultatele pe care le-am obţinut”, a adăugat Stoltenberg.