DISTRIBUIȚI
Reuters

Clauza de apărare colectivă inclusă în Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic este „necondiţionată şi beton armat”, a declarat miercuri un oficial NATO, relatează dpa, conform agerpres.

Declaraţia a survenit în răspuns la afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat marţi televiziunii Fox News, în care el a pus la îndoială clauza de apărare colectivă, în timp ce făcea referire la Muntenegru.


Citește și : Moscova pregăteşte cu Phenianul o întâlnire la nivel înalt între Putin şi Kim Jong-Un

„Muntenegru este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi”, a spus Trump. „Ei pot deveni agresivi şi felicitări, sunteţi în cel de-al Treilea Război Mondial”, a declarat el.

„Este foarte nedrept pentru că ei nici măcar nu plătesc şi noi îi protejăm”, a continuat Trump, răspunzând unei întrebări din partea gazdei unei emisiuni a postului Fox News, comentatorul politic Tucker Carlson, privind trimiterea de trupe americane pentru apărarea Muntenegrului.

Muntenegru a aderat la NATO la 5 iunie 2017, ultimul stat devenit membru al Alianţei. Conform datelor oficiale, cheltuielile de apărare ale Muntenegrului în 2017 au fost de 66 de milioane de euro, adică 1,66% din PIB-ul acestei ţări.

Răspunzând la comentariile lui Trump, un oficial al NATO a reafirmat faptul că ”un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor”.

„Preşedintele Trump a spus clar că SUA sunt pe deplin angajate în cadrul NATO şi Alianţa noastră este puternică”, a precizat oficialul.

„Sute de mii de europeni şi canadieni au fost alături de trupele americane şi mai mult de 1.000 de militari au plătit preţul suprem”, a adăugat oficialul NATO, referindu-se la prima invocare a Articolului 5 după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001.

Citește și : Vietnam: Taifunul Son-Tinh este aşteptat să lovească provinciile Haiphong şi Ha Tinh miercuri seara

Trump a dat asigurări în interviu că scopul NATO este de proteja Europa de o invazie a Rusiei, adăugând însă că „ei (europenii n.red) trebuie să plătească şi nu au plătit”. Preşedintele american a criticat recent ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare.