DISTRIBUIȚI
Military.com

NATO îşi va relua „în zilele sau săptămânile următoare” activităţile de formare în Irak, care au fost întrerupte la începutul lui ianuarie, după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, a anunţat vineri comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Tod Wolters (foto), transmite AFP, potrivit agerpres.

Misiunea de instruire a NATO din Irak, din care fac parte 500 de oameni, aflaţi sub comanda Canadei, a primit undă verde de la Bagdad pentru relansarea activităţilor, a indicat Wolters pentru presă în marja Conferinţei de securitate de la Munchen.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Întrebat la ce dată ar urma să fie reluată misiunea, generalul american a afirmat că „e o chestiune de zile sau săptămâni”.

„Vrem să redemarăm cât mai curând posibil, dar protecţia trupelor este o chestiune majoră”, a explicat el.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

Misiunea de instruire a NATO din Irak a fost suspendată la 4 ianuarie şi o parte din personalul său a fost retras din această ţară de teama unor represalii după moartea generalului Soleimani, iar în plus parlamentul de la Bagdad a votat o rezoluţie cerând plecarea trupelor americane şi străine din ţară. Ulterior însă Bagdadul a autorizat preluarea de către misiunea NATO a anumitor activităţi de formare asigurate de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington.