DISTRIBUIȚI
Tomis News

NATO a indicat vineri continuarea angajării sale în misiunea sa în Afganistan, după anunţul privind retragerea unui număr ”important” de militari americani prezenţi în ţara răvăşită de război, relatează AFP, scrie agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, a refuzat să comenteze direct anunţul privind retragerea SUA, dar a reamintit angajamentul reiterat în cadrul unei recente reuniuni a miniştrilor de externe din ţările membre ale NATO de ”a asigura securitatea pe termen lung şi stabilitatea în Afganistan”.


Citește și : Putin: Un al doilea referendum privind Brexit ar risca să submineze încrederea în democrația britanică

”Angajarea noastră este importantă pentru a garanta că Afganistanul nu va mai deveni niciodată un adăpost pentru teroriştii internaţionali care ne ameninţă acasă la noi”, a declarat dna Lungescu.

O parte a trupelor americane desfăşurate în Afganistan participă la misiunea NATO ”Resolute support”, care antrenează şi oferă consultanţă forţelor afgane în lupta lor împotriva talibanilor, în timp ce altele sunt angajate în operaţiuni separate de luptă împotriva terorismului. Nu se ştie pentru moment ce misiune va fi afectată de retragerea SUA.

Aproximativ 7.000 din cei 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan ar fi vizaţi de decizia de retragere, potrivit Wall Street Journal şi New York Times.

Citește și : Ucraina ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova să adauge la denumirea sa termenul ”rusă”

Purtătoarea de cuvânt a NATO i-a adus un omagiu şefului Pentagonului, James Mattis, care şi-a prezentat demisia, afişându-şi dezacordul cu noua strategie a Casei Albe marcată de retragerea trupelor din Siria şi de pregătirea unei dezangajări în Afganistan.

Responsabilul american a avut un rol-cheie ”pentru a păstra un NATO puternic şi gata să facă faţă provocărilor de securitate cu care ne confruntăm (…) Este foarte respectat ca soldat şi ca diplomat”, a mai spus Oana Lungescu.