DISTRIBUIȚI
REUTERS

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care îl îndeamnă să accepte mai multe discuţii pentru a dezamorsa un posibil conflict în Ucraina, informează mediafax.

Stoltenberg a declarat că a trimis scrisoarea joi, îndemnându-l pe Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.


Citește și: Rusia a transferat 10 bombardiere din Crimeea către baze aeriene de rezervă

De asemenea, el a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei din această săptămână, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.

„Am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO la întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Şi mi-am reiterat invitaţia în scrisoarea pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov”, a declarat secretarul general al NATO.

„Suntem extrem de îngrijoraţi pentru că vedem că ei continuă să se consolideze, continuă să se pregătească. Şi nu am mai văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de mare de trupe pregătite de luptă”, a mai spus el.

Într-o recunoaştere rară a limitelor diplomaţiei, Stoltenberg a mai spus la conferinţă că Moscova a înaintat cereri de securitate pe care Kremlinul ştia că NATO nu le va putea îndeplini niciodată.

Citește și: Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

În cadrul unei dispute privind Ucraina, Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţei cu vecinul său, insistând în acelaşi timp că nu intenţionează să invadeze. Preşedintele Vladimir Putin face presiuni asupra cererilor de securitate, printre care se numără şi blocarea aderării Ucrainei la NATO. NATO a anunțat că, în conformitate cu tratatele Naţiunilor Unite, fiecare naţiune este liberă să îşi aleagă alianţele.

„Deci, acest pericol este acum combinaţia dintre această consolidare militară masivă, cu o retorică foarte ameninţătoare, prezentând cereri pe care ştiu că nu le putem îndeplini şi spunând că, dacă nu le îndeplinim, vor fi consecinţe militare”, a spus el.