DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat marţi că alianţa îşi va continua sprijinul pentru instruirea forţelor armate ale Irakului, relatează agenţia DPA.

”La cererea guvernului irakian, NATO intenţionează să-şi intensifice sprijinul cu o nouă misiune de instruire în Irak”, a declarat Stoltenberg într-o declaraţie postată pe site-ul NATO, conform agerpres.


”Vom continua să formăm instructori şi să ajutăm guvernul irakian să înfiinţeze academii şi şcoli militare specializate”, a adăugat el.

Luni, Stoltenberg a efectuat o vizită în Irak, unde a făcut turul spaţiilor de antrenament de la baza Besmaya, situată la sud de Bagdad.

Citește și : Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi-a reiterat acuzaţiile de ‘rasism’ şi ‘xenofobie’ la adresa lui Viktor Orban

La Bagdad, el s-a întâlnit cu premierul irakian, Haider al-Abadi, cu care a discutat despre situaţia din domeniul securităţii şi despre modalităţile de consolidare a cooperării dintre NATO şi Irak, potrivit comunicatului.

Stoltenberg a lăudat forţele irakiene, care sunt susţinute de o coaliţie internaţională, pentru că au reuşit să învingă gruparea Stat Islamic în Irak, precizând că aceste realizări trebuie menţinute.

NATO face parte din coaliţia internaţională sub comanda SUA care a alungat gruparea Stat Islamic din largi zone din Siria şi din Irak anul trecut.

Irakul şi-a declarat victoria împotriva grupării Stat Islamic în decembrie 2017 cu ajutorul coaliţiei, preluând controlul tuturor teritoriilor sale ce fuseseră capturate de către jihadişti în 2014 şi în 2015.