DISTRIBUIȚI
Spectator Blogs

Prim-ministrul Scoţiei, naţionalista Nicola Sturgeon, a declarat că „a sosit momentul” ca „dialogul” să ia locul „confruntării” în Catalonia, însă a refuzat să spună dacă executivul acestei regiuni spaniole trebuie să declare unilateral independenţa, transmite duminică EFE. 

În declaraţii acordate duminică BBC, Sturgeon a cerut părţilor implicate să găsească o soluţie care să respecte principiile „legii, democraţiei şi dreptului de a decide”.


„Cred că trebuie recunoscută forţa sentimentelor (naţionaliste) în Catalonia. Cred că a sosit momentul ca dialogul să înlocuiască confruntarea”, a declarat şefa Partidului Naţionalist Scoţian (SNP).

Sturgeon a apreciat că „nu se poate decide pur şi simplu” că dreptul oamenilor de „a-şi hotărî viitorul” este „ilegal în orice circumstanţă”. „Am luat notă de deciziile şi de declaraţiile care s-au făcut, dar nu voi specula în legătură cu ceea ce se va întâmpla în Catalonia înainte de a se întâmpla. Nu am niciun control. Nu este treaba mea să spun care este viitorul corect pentru Catalonia”, a declarat naţionalista scoţiană.

În opinia ei, soluţia acestui conflict se află în mâinile „ambelor părţi” care nu trebuie să-şi împingă acţiunile spre „poziţii mai extreme”.

Pe de altă parte, Sturgeon a comentat că strădaniile Marii Britanii de a găsi o cale de ieşire din Uniunea Europeană sporesc şansele de independenţă ale Scoţiei, dar a evitat să menţioneze o dată pentru organizarea unui nou referendum privind independenţa.

„Vom lua în considerare organizarea (unui nou referendum privind independenţa) atunci când ne va fi mai clar cu ce anume ne confruntăm”, a declarat Sturgen, la conferinţa SNP, care se desfăşoară pe parcursul a trei zile la Glasgow, potrivit Reuters.

„Oamenii urmăresc haosul care cuprinde Marea Britanie chiar acum şi oamenii privesc spre viitor şi pricep pagubele pe care le va produce acest dezastru în desfăşurare care este nu doar Brexit-ul, ci şi abordarea incompetentă şi haotică a Brexit-ului prezidată de (premierul conservator) Theresa May”, a declarat Sturgeon la BBC. „Cred că pledoaria pentru viitorul Scoţiei în mâinile Scoţiei (…) devine mai mare şi mai puternică pe zi ce trece”, a adăugat ea.