DISTRIBUIȚI
TVR MOLDOVA

Perspectivele colaborării Republicii Moldova cu Ucraina şi Georgia în formatul Trio Asociat şi agendele celor trei ţări pentru summitul Parteneriatului Estic (PaE) au fost discutate marţi, în cadrul unei şedinţe online, de premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi omologii săi ucrainean, Denis Şmihal, şi georgian, Irakli Garibaşili, informează Moldpres, citând Direcţia comunicare şi protocol a guvernului de la Chişinău, transmite agerpres.

Şefa executivului de la Chişinău a apreciat relaţiile de cooperare dintre cele trei ţări în formatul Trio Asociat. Potrivit Nataliei Gavriliţa, consolidarea în continuare a eforturilor comune în acest format va contribui la promovarea dialogului cu UE şi la realizarea unor noi obiective în parcursul european al celor trei ţări.


Citeşte şi: ATAC armat într-un mall din SUA (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi!

De asemenea, Natalia Gavriliţa s-a referit la pregătirile pentru summitul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura pe 15 decembrie 2021, la Bruxelles, subliniind că summitul este o oportunitate bună pentru a stabili noi domenii de cooperare cu partenerii asociaţi, care vor continua să apropie Republica Moldova, Ucraina şi Georgia de UE pe dimensiunea politică şi economică.

Premierii celor trei state au reconfirmat agenda de dialog în cadrul summitului PaE, care se referă la aspiraţiile europene, dinamizarea cooperării în domeniul securităţii, dar şi importanţa sprijinului UE pentru asigurarea integrităţii teritoriale a ţărilor.

Citeşte şi: Egiptul RIDICĂ starea de urgenţă instaurată în 2017 – Black News

De asemenea, oficialii au abordat unele subiecte specifice de cooperare în formatul Trio Asociat: interacţiunea în sfera economiei digitale, sectorului energetic, transportului, liberalizarea plăţilor de roaming cu UE.