DISTRIBUIȚI
Geeky News

 NASA va lansa în 2024 o misiune spre Europa, luna îngheţată a lui Jupiter, pentru a determina dacă aceasta poate susţine viaţa. Agenţia spaţială americană a anunţat vineri că, pentru această călătorie planificată, a ales SpaceX, o victorie majoră pentru compania miliardarului Elon Musk, care are ambiţia de a se aventura şi mai departe în sistemul solar, informează France Presse, potrivit agerpres.

Misiunea Europa Clipper va fi lansată în octombrie 2024 cu o rachetă Falcon Heavy de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Contractul are o valoare de 178 de milioane de dolari (151 de milioane de euro).


Citește și : ‘Efect Draghi’: un adevărat boom de rezervări la vaccinare, în Italia

Misiunea s-a bazat anterior pe racheta Space Launch System (SLS) a NASA, care a înregistrat întârzieri şi depăşiri de costuri.

Întrucât SLS nu este încă operaţională, Falcon Heavy a fost folosită în misiuni comerciale şi guvernamentale de la zborul său inaugural din 2018. Aceasta are o putere de tracţiune de aproximativ 2 300 de tone (22 de milioane de newtoni) la decolare, echivalentul a aproximativ optsprezece aeronave Boeing 747.

Se aşteaptă că orbitatorul să efectueze 40-50 de treceri apropiate în jurul Europei pentru a determina dacă luna îngheţată poate susţine viaţa. Acesta va fi dotat cu camere şi spectrometre pentru a produce imagini de înaltă rezoluţie şi hărţi de compoziţie ale suprafeţei şi atmosferei, precum şi cu un radar pentru a pătrunde în stratul de gheaţă şi a căuta apă lichidă în subteran.

Citește și : SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani