DISTRIBUIȚI

NASA nu a primit încă o notificare „oficială” cu privire la intenţia Rusiei de a părăsi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după 2024, a declarat marţi un important oficial al agenţiei spaţiale americane, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi”, a declarat marţi Robyn Gates, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA, în cadrul unei conferinţei de presă la Washington. „Deci vom discuta în continuare despre planurile lor”, a mai spus ea.


Citește și : Ursula von der Leyen lansează un apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor

Statele Unite vor să prelungească funcţionarea ISS până în 2030, însă noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos a anunţat marţi că Rusia va înceta participarea la program „după 2024”.

Întrebată dacă Statele Unite doresc ca ruşii să se retragă de pe ISS, Robyn Gatens a răspuns: „Nu, absolut nu. Ei au fost parteneri buni, la fel ca toţi partenerii noştri şi dorim să continuăm împreună, ca parteneriat, să operăm staţia spaţială în acest deceniu”.

Staţia Spaţială Internaţională este rezultatul unei colaborări internaţionale şi NASA a declarat în repetate rânduri că ISS nu ar putea funcţiona fără contribuţiile diferiţilor parteneri.

Din 2030, NASA mizează pe o tranziţie către staţii spaţiale comerciale, la a căror dezvoltare ea deja participă, dorind să închirieze serviciile acestora odată cu scoaterea din funcţiune a ISS.

Citește și : Germania este în pragul recesiunii după ce încrederea în economie s-a prăbuşit în luna iulie

„Ruşii, la fel ca noi, se gândesc la ce va urma pentru ei”, a mai spus Robyn Gatens. „Aşa cum noi plănuim o tranziţie după 2030 către staţiile comerciale pe orbită joasă, ei au un proiect similar. Deci se gândesc la această tranziţie şi ei”, a mai spus ea.

Iuri Borisov, şeful Roscosmos, a declarat marţi că Rusa intenţionează să creeze o „staţie orbitală rusă”, care va fi „principala prioritate” a programului spaţial naţional rus.