DISTRIBUIȚI
NASA

NASA a anunţat luni că a ales craterul Nobile, situat în proximitatea polului sudic al Lunii, ca zonă de asolizare, în 2023, a unui robot de explorare ce va avea misiunea de a căuta gheaţă pe satelitul natural al Pământului, informează AFP, potrivit agerpres.

Agenţia spaţială americană speră că acel rover va putea să confirme prezenţa apei îngheţate la mică adâncime sub scoarţa lunară, care ar putea fi transformată într-o bună zi în carburant pentru rachete lansate în misiuni spre Marte şi spre alte regiuni ale spaţiului îndepărtat.


Citeşte şi: Certificatul de vaccinare devine OBLIGATORIU pentru a fi lăsat la toaletă – Black News

„Craterul Nobile este un crater de impact în apropiere de Polul Sud, care s-a născut în urma unei coliziuni cu un alt corp ceresc mai mic”, a declarat pentru reprezentanţii presei Lori Glaze, directoarea diviziei de ştiinţe planetare din cadrul NASA.

Zona aleasă este una dintre cele mai reci regiuni din Sistemului Solar şi nu a fost cercetată până acum decât de la distanţă, cu ajutorul unor senzori precum cei prezenţi la bordul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter şi la bordul Lunar Crater Observation and Sensing Satellite.

„Roverul va face cunoştinţă cu scoarţa lunară, forând chiar până la un metru în adâncime”, a adăugat Lori Glazer.

Robotul a primit numele VIPER, acronim pentru Volatiles Investigation Polar Exploration Rover.

El are o greutate de 430 de kilograme, iar dimensiunile lui sunt similare cu cele ale unei maşinuţe de golf: 1,5 metri x 1,5 metri x 2,5 metri. VIPER prezintă totodată şi câteva similitudini cu roboţii androizi din franciza „Star Wars”.

Spre deosebire de roverele utilizate pe Marte, VIPER poate fi pilotat în timp real, datorită distanţei mult mai scurte dintre Terra şi Lună – de doar 300.000 de kilometri, care echivalează cu 1,3 secunde-lumină.

De asemenea, noul rover american este şi mai rapid, deplasându-se cu o viteză de aproximativ 0,8 kilometri pe oră.

Propulsat cu ajutorul energiei solare, VIPER este echipat cu o baterie cu durată de funcţionare de 50 de ore şi a fost conceput pentru a rezista la temperaturi extreme. El se poate deplasa şi în lateral, pentru ca panourile lui solare să rămână permanent orientate spre Soare.

Citeşte şi: Partidul lui Justin Trudeau câştigă alegerile din Canada – Black News

Membrii echipei VIPER vor încerca să descifreze mai întâi modul în care apa îngheţată a ajuns să existe pe Lună, felul în care ea s-a conservat timp de miliarde de ani şi fenomenul prin care ea dispare.

Această misiune face parte din Artemis, programul american ce vizează trimiterea unor echipaje de astronauţi pe Lună.

Prima misiune lunară cu echipaj uman a fost programată oficial pentru anul 2024, dar ea va avea loc cu siguranţă mai târziu, întrucât mai multe etape din acest program spaţial au acumulat deja întârzieri.