DISTRIBUIȚI
NDTV.com

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, începe luni un turneu de trei zile în Europa, ce vizează întărirea ‘spiritului de cooperare’ între India şi partenerii europeni, precum şi ‘schimburi de vederi’ cu privire la invazia rusă în Ucraina, pe care India a refuzat să o condamne, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Vizita mea în Europa intervine într-un moment în care regiunea se confruntă cu numeroase provocări şi alegeri’, a declarat Modi, potrivit unui comunicat difuzat înaintea plecării sale în Europa, unde este aşteptat în Germania, Danemarca şi Franţa.


Citeşte şi: Biden ar putea fi AUTORIZAT să folosească armata SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei – Black News

India caută un echilibru dificil de găsit între relaţiile sale cu Occidentul şi cele cu Rusia, care îi acoperă o mare parte din necesarul de arme şi energie.

New Delhi s-a abţinut să condamne deschis invazia rusă în Ucraina şi să se alăture voturilor în acest sens la Naţiunile Unite.

Modi a subliniat că turneul vizează ‘întărirea spiritului de cooperare’ cu partenerii europeni, ‘companioni importanţi în obiectivul Indiei de pace şi prosperitate’.

Duminică, într-o conferinţă de presă, secretarul pentru afaceri externe al Indiei, Vinay Kwatra, a precizat că Modi va avea ‘schimburi de vederi’ cu privire la situaţia din Ucraina.

Ţările europene ‘nu doar înţeleg, dar şi apreciază profund’ poziţia Indiei cu privire la conflict, a adăugat el, precizând totuşi că turneul lui Modi vizează în primul rând întărirea parteneriatului bilateral, mai ales în comerţ, energie şi dezvoltare durabilă.

Modi se va întâlni luni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, care, într-un interviu apărut luni în cotidianul Indian Express, a afirmat că ‘atacul Rusiei contra Ucrainei va fi în fruntea agendei’ discuţiilor.

Potrivit agenţiei Bloomberg News, Scholz îi va propune lui Modi să fie invitat special la un summit al liderilor G7 luna viitoare, în cadrul unei iniţiative destinate construirii unei alianţe mai largi contra Rusiei.

Bloomberg scrie, citând surse anonime, că în urmă cu câteva săptămâni Scholz era încă indecis, având în vedere refuzul lui Modi de a condamna invazia rusă şi creşterea livrărilor de combustibili fosili din Rusia către India.

Citeşte şi: CÂRTIŢA! Ruşii infiltraseră un spion în sânul Statului Major al armatei ucrainene – Black News

După Germania, Modi se va deplasa la Copenhaga pentru un summit cu premierii ţărilor nordice (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia) în zilele de 3 şi 4 mai.

Cu ocazia unei scurte escale în Franţa miercuri, 4 mai, premierul indian va avea o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron pentru discuţii pe teme de securitate regionale şi globale, precum şi cu privire la cooperarea bilaterală, mai precizează comunicatul de la New Delhi.