DISTRIBUIȚI

Preşedintele Azerbaidjanului şi premierul Armeniei au prezentat poziţia ţărilor lor cu privire la Nagorno-Karabah după ciocnirile izbucnite duminică dimineaţă în regiunea disputată, în declaraţii consemnate de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că ţara sa doreşte o rezolvare completă în ceea ce priveşte Nagorno-Karabah.


Citește și : OMS admite că 2 milioane de oameni pot muri de COVID-19

„Problema Nagorno-Karabah este sarcina noastră naţională. (…) Rezolvarea este misiunea noastră istorică”, a spus Aliyev, potrivit agenţiei azere turan.az.

Oamenii ar trebui să fie mulţumiţi de restaurarea integrităţii teritoriale a Azerbaidjanului, a spus preşedintele azer. Mai devreme, el a anunţat începerea unei operaţiuni militare în zona disputată controlată de Armenia vecină.

„Am spus de mai multe ori că nu avem nevoie de o soluţie imperfectă la această problemă, la acest conflict”. „Nu vom permite niciodată înfiinţarea unui al doilea aşa-numit stat armean pe pământ azer”, a punctat liderul de la Baku.

La rândul său, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat că ţara sa priveşte izbucnirea violenţelor cu Azerbaidjanul în Nagorno-Karabah ca pe declaraţie de război.

„Regimul autoritar al lui Aliyev şi-a reluat ostilităţile. A declarat război poporului armean”, a spus Pashinyan într-un clip postat pe Facebook.

„Suntem pregătiţi pentru acest război”, a adăugat premierul armean, acuzând Azerbaidjanul că a atacat Nagorno-Karabah cu echipament militar greu.

Citește și : Trump a anunţat nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă

Şeful guvernului de la Erevan a cerut, de asemenea, comunităţii internaţionale să facă tot ce este posibil pentru a preveni intervenţiile din Turcia, care şi-a reînnoit sprijinul pentru Azerbaidjan, ţară predominant musulmană.

Cele două ţări foste sovietice se acuză reciproc de declanşarea violenţelor şi au instituit legea marţială.