DISTRIBUIȚI
Stirile ProTV

Jurnalista Shireen Abu Akleh, de la postul de televiziune panarab Al-Jazeera, a fost ucisă ”probabil” de tiruri palestiniene şi nu israeliene, a afirmat miercuri premierul israelian Naftali Bennett, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Potrivit informaţiilor pe care le-am strâns, se pare că palestinieni înarmaţi, care au deschis focul de armă fără discernământ, sunt responsabili de moartea nefericită a jurnalistei”, a declarat Bennett.


Vezi şi: Zelenski a vorbit în parlamentul Maltei (VIDEO): ‘Nu-i lăsaţi pe ruşi să abuzeze de insula voastră!’ – Black News

El a precizat că Autoritatea Palestiniană a respins propunerea Israelului de a efectua o autopsie comună în acest caz.

”Foarte trist de vestea morţii jurnalistei palestiniene şi americane Shireen Abu Akleh”, a scris pe Twitter ambasadorul SUA în Israel, Tom Nides. ”Încurajez o investigaţie detaliată asupra circumstanţelor morţii ei şi ale rănirii a cel puţin unui alt jurnalist astăzi, la Jenin”, a adăugat el.

Într-o declaraţie citată de Reuters, armata israeliană a afirmat că forţe ale sale au ripostat după ”focuri de armă intense” la Jenin. Purtătorul de cuvânt Ran Kochav a declarat pentru postul de radio al armatei că Abu Akleh era apropiată de un grup de palestinieni înarmaţi care trăgeau ”imprecis”.

Jurnalista Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineaţă în timp ce relata despre confruntările între armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, din nordul Cisiordaniei.

Un alt reporter, Ali Smoudi, care lucra pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost rănit prin împuşcare în timpul aceloraşi confruntări de la Jenin.

Citeşte şi: Washingtonul minimalizează semnificaţia noii fişe tehnice a Taiwanului care scoate din sărite Beijingul – Black News

În prezent spitalizat în Jenin, jurnalistul a explicat că forţele israeliene au ”deschis brusc focul de armă” în direcţia jurnaliştilor în timpul operaţiunii. ”Ei nu ne-au cerut să plecăm şi nu ne-au spus să ne oprim (din filmare). Au tras spre noi. Un glonţ m-a lovit pe mine şi un altul pe Shireen. Au ucis-o cu sânge rece”, a declarat Smoudi pentru Reuters.

Începând din 22 martie, Israelul a fost ţinta mai multor atacuri, soldate cu cel puţin 18 morţi. Două dintre aceste atacuri au fost comise de arabi israelieni, iar alte patru de palestinieni, trei dintre aceştia din urmă fiind originari din Jenin, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în ultimele săptămâni.