DISTRIBUIȚI
Isplora

O reducere acordată vizitatorilor vorbitori de arabă de către Muzeul Egiptean din Torino, nordul Italiei, a adus conducerea acestei instituţii în mijlocul unei dispute politice, după ce ideea a fost criticată de către partidul de extremă-dreapta „Fraţii Italiei” (FdI), informează DPA.

Duminică, purtătorul de cuvânt al FdI, Federico Mollicone, a respins ideea temporară de a primi doi vizitatori vorbitori de arabă la preţul unui singur bilet, calificând-o drept „ideologică şi anti-italiană” şi l-a ameninţat cu represalii pe directorului muzeului, Christian Greco, conform agerpres.


Pe de altă parte, ministrul culturii, Dario Franceschini, din partea Partidului Democrat (centru-stânga), a sărit în apărarea lui Greco luni, scriind pe Twitter că directorul este „o persoană competentă şi independentă, cu experienţă internaţională”.

Citește și : SUA : Angajaţii Departamentului de Stat vor urma cursuri pentru combaterea hărțuirii sexuale

Intervenind în dispută, Stefano Schwarz, un candidat pentru parlament din partea partidului de stânga Liberi şi Egali, a anunţat un marş pro-Greco, în afara muzeului, luni după-amiaza, la care pot participa „persoane de orice confesiune religioasă”.

FDI face parte din alianţa de dreaptă a fostului premier Silvio Berlusconi, care conduce în sondaje înainte de alegerile generale din 4 martie. Partidul, cu origini neofasciste, s-a făcut remarcat prin poziţia sa eurosceptică şi anti-imigraţie.

Vineri, lidera FDI, Giorgia Meloni, a condus un protest în afara Muzeului Egiptean, în timpul căruia l-a acuzat pe Greco de „discriminarea” italienilor şi de „favorizarea unei anumite religii”.

Într-o întâlnire avută cu aceasta, Greco a declarat că prin ideea sa, el a încercat să ofere minorităţilor o legătură culturală cu colecţia muzeului.

Iniţiativa sa are loc în contextul în care Torino are o populaţie mare de imigranţi, dintre care circa 5.000 de egipteni, iar muzeul său dedicat culturii Egiptului Antic este întrecut doar de cel similar din Cairo.