DISTRIBUIȚI

Să îţi faci un selfie reprezintă o veritabilă artă: trebuie ales unghiul cel mai potrivit, să elimini din imagine braţul întins cât mai mult pentru a capta chipul cât mai bine, să îţi ridici bărbia şi, mai ales, să zâmbeşti. Nu este deloc surprinzător că această „febră” a autoportretelor fotografice din era reţelelor de socializare are de acum înainte un muzeu propriu în Los Angeles, afirmă jurnaliştii de la AFP, potrivit agerpres.

Curioşi din fire şi interesaţi să exploreze, amuzându-se în acelaşi timp, tendinţele şi originile acestui fenomen, cei doi creatori ai Muzeului Selfie-urilor, Tommy Honton şi Tair Mamedov, au avut ideea de a crea o expoziţie interactivă.


Citeşte şi: Cutremur puternic în Iran. Cel puţin 54 de oameni sunt răniţi 

„Selfie-urile au o istorie uimitor de bogată, ce datează de când omenirea a creat arta”, a declarat Tommy Honton.

Statui care îl imită pe celebrul „David” al lui Michelangelo, ţinând în mână un smartphone roz, un tron fabricat din selfiestick-uri, dar şi recomandările de securitate ale guvernului rus după mai multe accidente mortale şi autoportretul făcut de o maimuţă cu aparatul de fotografiat al celebrului David Slater se numără printre exponatele din această expoziţie, prin care fondatorii Muzeului Selfie-urilor spun că au dorit să demonstreze faptul că aceste „egoportrete” reprezintă mai mult decât o simplă fotografie.

„Rembrandt a făcut sute de autoportrete, Albrecht Durer cinci, Van Gogh câteva zeci (…) Care este diferenţa? Evident, tehnica artistică şi scala la care au fost realizate, dar, în realitate, dacă telefoanele mobile şi aparatele de fotografiat ar fi existat atunci, toată lumea şi-ar fi făcut selfie-uri”, au spus ei.

În acest muzeu, inaugurat duminică în Glendale, un orăşel de la periferia metropolei Los Angeles, autoportretul este, bineînţeles, aproape obligatoriu pentru vizitatori.

„Să iubeşti selfie-urile”

În vârstă de 45 de ani, Lori Nguyen spune că nu îşi face selfie-uri prea des: „Nu mai sunt foarte tânără”. Însă o altă vizitatoare, Nina Crowe, recunoaşte că îşi face „un selfie pe zi”.

Niciuna dintre ele nu a dorit să rateze ocazia de a-şi face portrete fotografie pe fundaluri originale, fapt care ar trebui să îi facă să reacţioneze pe prietenii lor de pe reţelele de socializare, precum cel al aripilor de îngeri – „Angel Wings” -, creat de artista Colette Miller, sau opera lui Darel Carey, care oferă o profunzime vibrantă zidurilor, acoperindu-le cu bandă adezivă neagră. „Este un veritabil magnet pentru selfie-uri”, spun reprezentanţii muzeului.

Citeşte şi: Staţia spaţială chineză STRICATĂ a intrat în atmosfera Pământului

Deschis pentru două luni, Muzeul Selfie-urilor şi-ar putea prelungi existenţa în Los Angeles dacă se va ivi ocazia, potrivit fondatorilor săi, care se declară de asemenea dispuşi să îl transforme într-o expoziţie itinerantă în Statele Unite şi chiar pe plan mondial.

Muzeul expune şi statistici asociate acestei tendinţe, precum faptul că femeile sunt mai dispuse să îşi facă selfie-uri decât bărbaţii: astfel, în Sao Paulo, 65,4% dintre selfie-uri sunt realizate de femei. La New York, acest procent este de 61,6%. Procentul este uluitor de mare la Moscova – 82%.

Nu există statistici în acest sens pentru Los Angeles, însă Ally Bertik, o altă vizitatoare, recunoaşte că este captivată de selfie-uri.

„Este o bună ocazie pentru a spune oamenilor ‘Salut, mă aflu în acest loc, poate că şi voi ar trebui să veniţi aici’. Este doar o manieră amuzantă de a spune ceea ce fac, de a arăta oamenilor unde mă aflu”, a explicat ea.

„Selfie-urile arată partea mea bună”, a adăugat aceeaşi vizitatoare.