DISTRIBUIȚI
RTL

Principalul interlocutor al puterii publice din Franţa asupra islamului, Mohammed Moussaoui, a declarat luni că musulmanii „nu sunt persecutaţi” în această ţară, în timp ce manifestaţiile şi apelurile la boicot se înmulţesc în Orientul Mijlociu după afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre caricaturile cu profetul Mahomed, potrivit agerpres.  

„Franţa este o mare ţară, cetăţenii musulmani nu sunt persecutaţi. Ei îşi construiesc liber moscheile şi îşi practică liber cultul”, a declarat pentru AFP Moussaoui, preşedinte al Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM).


Citește și : Erdogan îi îndeamnă pe turci să nu mai cumpere produse franţuzeşti – VIDEO

„Ştim că promotorii acestor campanii spun că apără islamul. Facem apel la înţelepciunea musulmanilor din Franţa (…), toate campaniile de denigrare a Franţei sunt contraproductive şi creează diviziune”, a adăugat Moussaoui, cerându-le „credincioşilor” să „apere interesul ţării”.

Discursul preşedintelui francez în cadrul unei ceremonii naţionale în memoria profesorului decapitat într-un atentat islamist la 16 octombrie pentru că a arătat caricaturi cu profetul Mahomed la clasă a stârnit furie în lumea musulmană.

Emmanuel Macron a promis în special că Franţa va continua să apere publicarea unor astfel caricaturi, în numele libertăţii de expresie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la un boicot al produselor franceze, după ce a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a omologului său francez de două ori în weekend.

Citește și : Spitalele din Belgia nu mai fac faţă! Ar putea rămâne fără niciun loc la ATI!

În legătură cu subiectul caricaturilor, preşedintele CFCM a explicat că legea „nu te obligă să îţi placă aceste caricaturi, ba chiar îţi dă dreptul de a le detesta”.

El a mai spus că susţine poziţia preşedintelui Macron care, în opinia sa, „face apel să nu se renunţe la caricatură, la orice caricatură, sub presiunea unor terorişti”.