DISTRIBUIȚI
PODGORICA, MONTENEGRO - AUGUST 31: A Serbian and a Montenegrin flag are seen tighted together as thousands of people gather outside the Cathedral of the Resurrection to celebrate a day after a coalition of Serbian nationalist and pro-Russian parties won the parliamentary elections on August 31, 2020 in Podgorica, Montenegro. Montenegro's long-ruling Democratic Party of Socialists, known as pro-Western, lost against a coalition led by main opposition party Democratic Front, known for its close ties with Serbia and Russia. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)

Muntenegru şi Serbia şi-au expulzat sâmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgoriţa, într-o escaladare a tensiunilor deja existente între cele două două ţări din fosta Iugoslavie, informează dpa şi AFP, potrivit agerpres

Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non grata pentru „amestec în afacerile sale interne”, acordându-i 72 de ore să părăsească ţara, potrivit informaţiilor furnizate de ministerul de externe.


Citește și : Negociatorii UE şi Regatului Unit pentru Brexit au reluat discuţiile în persoană

Serbia a anunţat în decurs de câteva ore o măsură reciprocă, declarându-l pe ambasadorul muntenegrean Tarzan Milosevic persona non grata şi expulzându-l.

Se aşteaptă ca guvernul din Muntenegru să rămână la putere doar în următoarele patru zile, întrucât o nouă coaliţie se pregăteşte să o înlocuiască în urma alegerilor din vară. Miercuri, parlamentul de la Podogriţa urmează să voteze un nou guvern care reuneşte trei formaţiuni ale opoziţiei.

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a condus ţara timp de aproape 30 de ani fără întrerupere, spre independenţa faţă de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO în 2017.

În timpul guvernării sale, el a îndepărtat Muntenegru de alianţa sa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Citește și : Zeci de arestări în timpul unui protest împotriva restricţiilor la Londra

Cu toate acestea, formaţiunea sa politică, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut la alegerile parlamentare din august.

În timpul mandatului său, Djukanovic a încercat să consolideze identitatea muntenegreană. Serbia a continuat însă politica sa de extindere a influenţei în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomaţie şi mass-media, cu o abordare prin care încearcă să-i atragă pe etnicii sârbi din afara ţării.

La recensământul din 2011, 29% din cetăţenii Muntenegrului s-au descris ca fiind sârbi.