DISTRIBUIȚI
NY Times

Poliţia muntenegreană l-a identificat pe atacatorul sinucigaş care a aruncat, în cursul dimineţii de joi, o grenadă de mână în curtea ambasadei SUA la Podgorica, în persoana unui bărbat de 43 de ani născut în Serbia şi rezident în capitala Muntenegrului, relatează dpa.

Motivele pentru care bărbatul, identificat în mod oficial doar cu iniţialele D.J., a comis atacul urmat de sinucidere, ambele comise cu grenade de mână, sunt deocamdată neclare şi fac obiectul anchetei, a indicat poliţia, într-o conferinţă de presă, conform agerpres.


După ce a aruncat o grenadă peste gardul ambasadei, fără a provoca rănirea vreunei persoane, ci doar o gaură în pavaj, bărbatul a mai mers o distanţă scurtă înainte de a se arunca în aer cu o a doua grenadă.

Citește și : Turcia : Principalul partid prokurd cere oprirea ofensivei împotriva YPG în Afrin

Ambasada, care a reacţionat declanşând o alertă şi procedurile de securitate, a confirmat între timp pe Twitter că tot personalul este în siguranţă.

Potrivit site-ului cotidianului Vijesti, atacatorul a fost sârbul Dalibor Jaukovic, decorat pentru serviciile aduse de fostul preşedinte Slobodan Milosevic în timpul conflictului din Kosovo şi al campaniei NATO de bombardamente. Fratele lui Jaukovic a confirmat identitatea acestuia, mai scrie Vijesti.

Muntenegru este cea mai mică republică ex-iugoslavă, cu doar 620.000 de locuitori, şi ultima desprinsă de Serbia, în 2006.

Anul trecut a aderat la NATO, provocând o tensionare a relaţiilor tradiţional apropiate cu Rusia şi nemulţumirea unei părţi semnificative a populaţiei, care se opune distanţării de Moscova şi Belgrad.

În octombrie 2016, în ziua alegerilor parlamentare, autorităţile au arestat un grup de persoane acuzate de pregătirea unui complot în complicitate cu Rusia, care a negat orice implicare.

Atacul de joi de la Podgorica este cel de-al treilea comis asupra unei ambasade americane în fostul spaţiul iugoslav, după cele petrecute pe 21 februarie 2008 la Belgrad şi pe 28 octombrie la Sarajevo.