DISTRIBUIȚI
Oculus News

Muntenegru i-a acordat azil multimilionarului rus Telman Ismailov, născut în Azerbaidjan şi căutat de Moscova pentru presupusul său rol în două crime, a anunţat sâmbătă avocatul său, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Telman Ismailov a fost arestat la începutul lunii octombrie la Podgorica pe baza unui mandat internaţional de arestare emis de Moscova care cerea extrădarea sa..


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

El a fost eliberat prin decizia unui tribunal din Podgorica după ce în această săptămână i-a fost acordat azil de către Ministerul de Interne, a declarat pentru AFP avocatul său Milos Vuksanovic.

Omul de afaceri „a primit protecţie internaţională din cauza existenţei persecuţiei în ţara care îl urmăreşte pe baza opiniei politice”, potrivit deciziei ministeriale.

Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, Rusia îl suspectează pe Ismailov că a finanţat uciderea a doi antreprenori la Moscova în 2016 cu două milioane de dolari.

Pentru avocatul său, Ismailov este „o victimă a persecuţiei politice şi economice din partea Rusiei”. La începutul lunii octombrie, Vuksanovic a declarat presei locale că cererea de azil a clientului său în Muntenegru, unde fiul acestuia Alekper Ismailov deţine un cazinou, era anterioară arestării sale şi datează din septembrie.

Ismailov a atras, în mai 2009, furia actualului preşedinte rus Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Omul de afaceri, fondator al unei imense pieţe din Moscova care de mai multe ori a atras atenţia că nu respecta normele sanitare şi vindea mărfuri contrafăcute, a inaugurat cu mare pompă un hotel de lux în Turcia, în prezenţa starurilor americane Richard Gere şi Sharon Stone şi în faţa camerelor televiziunilor ruse.

Putin a criticat atunci violent contrabanda şi pe autorii ei, iar piaţa a fost închisă definitiv câteva luni mai târziu. Ismailov a părăsit apoi Rusia.