DISTRIBUIȚI
Jurnalul National

Doi giganţi ai comerţului agricol, companiile americane Cargill şi Bunge, sunt complici ai defrişărilor şi ai exproprierilor din Brazilia, potrivit unei acuzaţii formulate într-un raport întocmit recent de Greenpeace, dar negată de cele două firme, informează AFP, potrivit agerpres.

În raportul său intitulat „Cultivarea violenţei” şi publicat marţi, celebra organizaţie ecologistă a criticat legăturile pe care Bunge şi Cargill – primii exportatori de soia din savana Cerrado – le au cu o anumită exploataţie agricolă.


Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

Înfiinţată în 1978 în Formosa do Rio Preto, în statul Bahia din nord-estul Braziliei, ferma grupului Estrondo, care exploatează terenuri proprii şi a închiriat o parte din ele unor fermieri locali, se întinde oficial pe o suprafaţă de 305.000 de hectare, care o depăşeşte pe aceea a Luxemburgului.

Greenpeace afirmă că Cargill şi Bunge „exploatează silozuri din cadrul proprietăţii şi cumpără oleaginoase direct de pe plantaţiile sale”.

Or, potrivit Institutului Naţional al Colonizării şi Reformei Agrare (INCRA), un organism esenţial al politicii funciare din Brazilia, Estrondo reprezintă rodul „însuşirii ilegale a 444.000 de hectare” de terenuri, din care o parte a teritoriului comunităţilor tradiţionale, stabilite în regiune de aproape 200 de ani.

Deşi o decizie judecătorească provizorie din 2017 garanta dreptul de proprietate asupra a 43.000 de hectare de teren pentru aceste comunităţi, locuitorii denunţă construirea pe teritoriul lor a unor cabine pentru agenţi de pază plătiţi de Estrondo, dar şi mai multe tentative de intimidare şi violenţe la adresa lor comise de acei paznici. Administratorii exploataţiei agricole Estrondo au respins aceste acuzaţii.

Ferma Estrondo este vizată şi de acuzaţii de „despădurire ilegală”, mai ales în urma obţinerii „frauduloase” a unor autorizaţii de funcţionare în 2002. Greenpeace afirmă că a identificat în aprilie o recoltă de soia „cultivată ilegal într-o zonă blocată sub embargoul” impus de Institutul brazilian al mediului şi resurselor naturale (IBAMA), fapt contestat de asemenea de grupul agricol.

90% trasabilitate

Cele două multinaţionale americane neagă că întreţin relaţii comerciale cu societăţile proprietare ale acestei exploataţii agricole.

„Toate cumpărăturile noastre de soia din zona Estrondo vin de la producători care au achiziţionat drepturi legale de utilizare a terenurilor. Nu ne aprovizionăm de la fermieri care despăduresc terenuri în zone protejate. Avem controale pentru a evita ca produse neconforme să pătrundă în lanţul nostru logistic”, a declarat pentru AFP compania Cargill, adăugând că singurul său siloz se află la aproape 60 de kilograme distanţă de zonele de conflict, fără să precizeze însă parcela în cauză.

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

Grupul Bunge, care – la fel ca grupul Cargill – s-a angajat să implementeze un lanţ de aprovizionare lipsit de stigmatul defrişărilor, a anunţat că a ajuns la un grad de 90% de trasabilitate pentru achiziţiile sale directe din zone ce prezintă risc de despăduriri şi că se conformează în faţa legislaţiei braziliene.

Cu o suprafaţă de 2 milioane de kilometri pătraţi, Cerrado este al doilea „biom” al Braziliei după pădurea amazoniană, reprezentând o regiune biogeografică care se întinde sub acelaşi climat, la fel cum este cazul pentru tundră, pădurea tropicală umedă şi recifele de corali. Această savană, cu o suprafaţă triplă faţă de cea a Franţei, a pierdut deja aproape jumătate din vegetaţia sa originală.

Acest nivel de despădurire se explică mai ales prin avansul puternic înregistrat de agricultura industrială, în special în regiunea Matopiba, considerată ultimul „El Dorado” agricol al Braziliei, în care este situată şi exploataţia Estrondo. Între 2007 şi 2014, aproape două treimi din expansiunea activităţilor agricole au fost făcute în această regiune, în detrimentul savanei şi plantelor native, au subliniat reprezentanţii Greenpeace.