DISTRIBUIȚI
ABC News

Peste un milion de locuitori din Maputo, capitala Mozambicului, şi din împrejurimile sale nu au mai avut miercuri apă potabilă din cauza unei secete persistente care a constrâns autorităţile locale să restrângă drastic aprovizionarea cu apă a oraşului, transmite AFP.

Oraşul Maputo şi zonele periferice Matola şi Boane au primit doar 40% din volumul normal de apă potabilă, conform lui Casimiro Abreu, responsabil din cadrul Centrului naţional de gestiune a situaţiilor de urgenţă. Apele fluviului Umbelezi sunt rezervate cu prioritate pentru agricultură şi generarea de energie electrică, conform oficialului, potrivit agerpres.


Întreaga regiune a Africii australe a trecut în ultimii ani printr-o secetă puternică, agravată de fenomenul meteorologic ciclic El Nino. Ploile puternice din ultimele luni au permis refacerea rezervelor de apă în regiune. Situaţia rămâne însă delicată la Maputo, în condiţiile în care lacul de acumulare care aprovizionează cu apă cei 4 milioane de locuitori ai oraşului este plin doar în proporţie de 19% din capacitate.

Citește și : Irlanda de Nord : Discuţiile privind formarea unui nou guvern au eşuat (Arlene Foster)

Conform previziunilor meteorologilor, cantitatea de ploaie ce va cădea în primele trei luni ale acestui an va fi sub media normală de precipitaţii pentru această perioadă. Drept urmare, guvernul a activat un plan de urgenţă pentru regiune. Bolile infecţioase gastrointestinale, precum holera, ar putea apărea în cartierele în care populaţia se aprovizionează cu apă din surse contaminate.

Maputo este cel de-al doilea oraş din Africa australă grav afectat de secetă după Cape Town. Cel de-al doilea oraş ca mărime din Africa de Sud este ameninţat de mai bine de o lună de întreruperi ale aprovizionării cu apă la robinet, iar autorităţile sud-africane au decis marţi să proclame stare de catastrofă naturală din cauza secetei în întreaga ţară.