DISTRIBUIȚI
AP

Uniunea Africană (UA) l-a reales sâmbătă, în prima zi a summitului său prin videoconferinţă, pe ciadianul Moussa Faki Mahmat în funcţia de preşedinte al Comisiei UA, în toiul dezbaterilor asupra luptei împotriva COVID-19 şi aprovizionării cu vaccinuri a continentului, informează AFP, potrivit agerpres

Moussa Faki Mahmat a fost reales de 51 dintre cele 55 de state membre, pentru un nou mandat de patru ani în fruntea Comisiei UA, organismul executiv şi instituţie-cheie a organizaţiei panafricane. Monique Nsanzabaganwa, viceguvernator al Băncii Naţionale a Rwandei, a fost aleasă adjuncta sa la conducerea Comisiei UA.


Citește și : Jurnalistul egiptean Mahmoud Hussein, eliberat după patru ani de detenţie preventivă

Fost premier al Ciadului, Faki era singurul candidat la succesiunea sa şi se confruntă cu acuzaţii privind „o cultură de hărţuire sexuală, de corupţie şi intimidare în cadrul Comisiei UA”, acuzaţii pe care el le respinge. Unele state şi-au manifestat de asemenea îngrijorarea în legătură cu caracterul secret al acestui vot organizat exclusiv pe internet.

Acest nou summit al UA are loc la exact un an după detectarea primului caz de contaminare cu noul tip de coronavirus în Egipt. La acea dată, prezenţa epidemiei pe continent alimenta temeri cu privire la o explozie a fragilelor sisteme de sănătate africane, scenariu apocaliptic care, din fericire, nu s-a realizat.

Deocamdată, Africa înregistrează doar 3,5-4% dintre decesele oficiale cauzate de COVID-19 la nivel global, însă numeroase ţări africane se confruntă cu al doilea val al pandemiei şi au probleme în a face rost de vaccinuri. Africa ar avea nevoie de 1,5 miliarde de doze pentru a vaccina 60% dintre cei circa 1,3 miliarde de locuitori ai săi.

Citește și : Chile a vaccinat anti-covid 556.000 de oameni în ultimele trei zile

Acest summit coincide de asemenea cu anunţarea de către preşedintele american Joe Biden a unei noi politici diplomatice a SUA, care să reia legăturile cu mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv cu Uniunea Africană.