DISTRIBUIȚI
ABC

Motorul de căutare Bing al Microsoft a fost blocat în China, scrie Variety, astfel, cea mai mare populaţie utilizatoare de internet din lume nu mai are acces la niciun motor de căutare străin cunoscut, scrie news.ro .

Bing a fost operaţional în China pentru că a ales să respecte cererile stricte ale cenzorilor din ţara asiatică. Miercuri, însă, utilizatorii au început să raporteze faptul că nu au putut accesa site-ul.


Citește și : Cel puţin 16 oameni au murit în protestele din Venezuela – VIDEO

„Am confirmat că Bing este inaccesibil în China, în prezent, şi suntem implicaţi să determinăm următorii paşi”, a declarat pentru Variety un purtător de cuvânt al Microsoft de la Beijing.

Joi, Bing era disponibil necorespunzător anumitor utilizatori şi nu a fost făcut încă un anunţ oficial privind blocarea lui – dacă este acţiunea guvernului sau dacă aceasta este permanentă.

The Financial Times a scris, citând două surse anonime, că blocajul a fost ordonat de guvernul chinez. Cyberspace Administration din China nu a comentat.

Bing este cel mai recent serviciu tehnologic american blocat în China, după serviciul de mesaje WhatsApp ce aparţine de Facebook, închis în 2017.

Motorul de căutare Google s-a retras din China în 2010, în principal de teama cenzurii şi a atacurilor cibernetice. Se pare că singurele motoare de căutare în limba engleză disponibile acum în China sunt unele obscure precum Gibiru şi Yandex, care aparţine de Rusia.

Citește și : Emmanuel Macron salută „curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor”

Bing nu era foarte popular, totuşi, în rândul chinezilor, având o cotă de piaţă de 2%, potrivit cifrelor pentru luna decembrie.

În ultimul an, a crescut controlul guvernului asupra internetului în China la un nivel fără precedent, cenzorii eliminând orice conţinut ce părea să ameninţe Partidul Comunist aflat la putere. Autorităţile au şters aproximativ 6 milioane de postări online şi 26.000 de „site-uri ilegale” în 2018, potrivit unui raport publicat de agenţia de presă Xinhua la începutul lunii ianuarie a acestui an.