DISTRIBUIȚI

Parlamentul Australiei a votat miercuri o moţiune de cenzură contra fostului prim-ministru Scott Morrison pentru că s-a numit el însuşi în secret în mai multe portofolii ministeriale în timpul pandemiei de COVID-19, pronunţând astfel o mustrare rară şi usturătoare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Cu un vot de 86 contra 50, Parlamentul a declarat că acţiunile fostului lider conservator „au erodat încrederea publicului în democraţia australiană” şi au făcut imposibilă o adevărată responsabilitate.


Citește și: Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027

Este pentru prima dată în istoria Australiei când un fost prim-ministru a fost mustrat oficial de Camera Reprezentanţilor.

Timp de doi ani, Morrison s-a desemnat singur în posturile de ministru al Finanţelor, Internelor, al Trezoreriei, Resurselor Minerale, Agriculturii şi Mediului, fără să spună acest lucru public şi să informeze miniştrii în funcţie.

„El datorează poporului australian scuze pentru subminarea democraţiei”, a declarat prim-ministrul Anthony Albanese, al cărui partid de centru-stânga l-a înlăturat pe Morrison la alegerile din mai 2022.

Fostul şef al guvernului a fost prezent în sală în cea mai mare parte a dezbaterii şi a ascultat, impasibil, denunţurile la adresa sa.

Când a luat cuvântul, el şi-a apărat cu fermitate acţiunile şi a acuzat guvernul laburist de spirit partizan, „intimidare politică” şi încercarea de „a impune pedepsirea sa”.

Morrison şi-a exprimat anumite îndoieli cu privire la confidenţialitatea numirilor sale şi a spus că ar fi vorbit despre ele publicului dacă ar fi fost întrebat de reporteri.

„Recunosc că nedivulgarea aranjamentelor a provocat o ofensă neintenţionată şi îmi cer scuze celor care au fost jigniţi”, a spus el.

Dar „nu îmi cer scuze pentru că am luat măsuri, în special pentru măsurile de concedieri prudente, într-o criză naţională pentru a salva vieţi şi mijloacele de trai”, a adăugat el.

O anchetă recentă, condusă de un fost judecător de la Înalta Curte a Australiei, a constatat că actele „au afectat încrederea în guvern” şi a recomandat suprimarea mai multor lacune juridice permiţând numirilor să rămână secrete.

Citește și:  Biden cere Congresului să BLOCHEZE o grevă majoră în transportul feroviar

În ciuda indignării pe care le-ar fi provocat, acţiunile lui Morrison au fost în cele din urmă considerate legale.

Fostul premier a refuzat apelurile de demisie din Parlament.

La rândul său, Albanese a declarat că Parlamentul va încerca să modifice legea pentru a asigura că numirile ministeriale sunt făcute publice.