DISTRIBUIȚI

Moştenitorul fostului lider chinez Tchang Kaï-Chek, Chiang Wan-an, a fost ales primar al capitalei taiwaneze Taipei, iar partidul său, Kuomintang (KMT), a obţinut o victorien în alegerile locale şi a obligat-o astfel pe preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen să demisioneze de la conducerea Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, scrie news.ro .

Înainte de scrutin, se spunea că Chiang Wan-an este un băiat frumos şi că le place mult femeilor, ecxact lucrul de care avea nevoie Kuomintangul.


Citește și:  Proteste în China față de restricțiile COVID. Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping – VIDEO

Prin faptul că a obţinut Primăria Taipei, Chiang Wan-an readuce în prim-plan un partid vechi de 100 de ani.

Chiang Wan-an, în vârstă de 43 de ani, şi-a făcut studiile de avocat în Statele Unite şi a decis în 2013 să revină în ţară pentru a prelua ştafeta în familie şi a se lansa în politică.

Victoria acestui strănepot al lui Tchang Kaï-chek, a cărui origine tatăl său – un fiu ilegitim al dictatorului – a dezvăluit-o târziu, s-ar datora însă mai degrabă unui vot de protest faţă de modul în care DPP a gestionat pandemia covid-19.

Cu o viziune modernă în probleme de societate, Chiang Wan-an susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex şi acordarea dreptului la vot de la vârsta de 18 ani.

El este, totodată mai prudent în problema relaţiilor cu China continentală.

Vechea generaţie a KMT revendică o relaţie mai armonioasă cu Beijingul, însă moştenitorul îndepărtat al lui Tchang Kaï-chek a preferat să se pozţioneze mai la centru pe eşicherul politic al statu-quoului cu marele vecin.

Citește și: Morawiecki: În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor

Această poziţionare a convins, de asemenea, o parte a populaţiei Taipeiului, îngrozită de retorica mult mai frontală a DPP faţă de China.