DISTRIBUIȚI
Commander in Chief of the Ukrainian armed Forces Valerii Zaluzhnyi attends a session of the Ukrainian Parliament, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine December 28, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a moştenit recent 1 milion de dolari din partea unui american de origine ucraineană, donând întreaga sumă armatei ţării sale, care în aceste zile luptă împotriva trupelor invadatoare ruse, relatează miercuri Ukrainska Pravda, potrivit agerpres.

Prima care a relatat despre gestul comandantului ucrainean a fost publicaţia americană The New York Times.


Citeşte şi: Phenianul este IZOLAT din cauza unei ‘boli respiratorii’

Conform testamentului lăsat de cetăţeanul american de origine ucraineană Gregory Stepanets din 15 noiembrie 2022, Zalujnîi este beneficiarul a 1 milion de dolari din moştenirea acestuia.

Familia lui Stepanets, fost disident sovietic, care din 1988 a lucrat la Microsoft din Redmond (SUA), a confirmat informaţia.

În ianuarie, generalul Zalujnîi a trimis toţi banii primiţi într-un cont special al Băncii Naţionale a Ucrainei în fondul creat special pentru nevoile armatei, fapt confirmat de notificarea SWIFT a băncii din 5 ianuarie 2023.

Citeşte şi: Pentagonul are capacitatea de a riposta la ameninţări în pofida unui deficit de stocuri – Black News

„Mi-am dedicat întreaga viaţă forţelor armate. Şi nu am avut nicio îndoială cu privire la ce eram obligat să fac cu această moştenire. Ultima voinţă a lui pan Gregory, evident, a fost să sprijine armata ucraineană în persoana mea. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută armata ucraineană. Şi sunt recunoscător familiei mele pentru înţelegere”, a declarat Valeri Zalujnîi, citat de Ukrainska Pravda.

Conform media ucrainene, Gregory Stepanets, născut în 1938 la Vinniţa (centru), care a putut să părăsească URSS de abia după venirea lui Mihail Gorbaciov la putere, a lăsat câte 1 milion de dolari pentru două universităţi din Ucraina, iar un alt milion de dolari armatei israeliene Tsahal.