DISTRIBUIȚI
RT

Locuitorii Moscovei sunt chemaţi să voteze începând de joi cu privire la posibilitatea ca o statuie a lui Felix Dzerjinski, fondatorul poliţiei politice sovietice, să fie înălţată din nou în faţa sediului serviciilor secrete ruse, la 30 de ani după ce monumentul lui Dzerjinski fusese înlăturat de acolo, informează AFP, potrivit agerpres.   

Moscoviţii pot să-şi spună părerea până pe 5 martie în cadrul acestei consultări online şi să aleagă între „Felix de Fier”, fondatorul redutabilei CEKA, precursoarea KGB-ului, şi prinţul Aleksandr Nevski, erou naţional rus din secolul al XIII-lea şi sfânt ortodox.


Citește și : Prețul vaccinului Sputnik V a scăzut la jumătate

Monumentul va trona pe Lubianka, celebră piaţă dominată de sediul actualului Serviciu Federal de Securitate (FSB), la câteva sute de metri de Kremlin.

Până joi la prânz, au fost înregistrate deja peste 100.000 de voturi pe site-ul capitalei, pentru Aleksandr Nevski pronunţându-se 51% dintre cei care au votat.

Acest vot intervine în condiţiile în care nostalgia pentru Uniunea Sovietică este în creştere de mai mulţi ani în Rusia. Câteva statui ale lui Stalin au fost astfel înălţate pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar generaţiile tinere cunosc din ce în ce mai puţin istoria crimelor sovietice.

Un sondaj al centrului independent Levada, publicat în iunie 2020, a arătat că 41% dintre ruşii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani cunosc puţin sau deloc despre represiunile staliniste.

O statuie a lui Felix Dzerjinski (1877-1926) a tronat în piaţa Lubianka din 1958 până în 22 august 1991, când aceasta a fost dată jos în timp ce peste 100.000 de persoane celebrau eşecul puciului împotriva lui Mihail Gorbaciov şi a politicii lui de democratizare, care a precipitat destrămarea Uniunii Sovietice.

Citește și : Doi oameni au murit de ANTRAX în Burkina Faso

Statuia de bronz de 11 tone, acoperită cu graffiti, se află în prezent într-un parc al monumentelor sovietice, în centrul Moscovei. Nostalgicii URSS-ului cer în mod regulat ca statuia să fie readusă în piaţa Lubianka.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat joi jurnaliştilor că nu cunoaşte opinia preşedintelui Vladimir Putin, fost agent KGB, în această problemă.