DISTRIBUIȚI
Politico Europe

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai anul viitor, sunt „probabil cele mai importante” din 1979, a declarat joi comisarul european Pierre Moscovici, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Aceste alegeri sunt probabil cele mai importante de când Parlamentul European este ales prin vot universal, adică din 1979”, a declarat pentru radio France Info comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.


Citește și: Cristina Kirchner a rămas fără imunitate și va fi cercetată pentru corupție

În opinia fostului ministru socialist francez, scrutinul va fi o confruntare frontală între proeuropeni şi populişti.

Aceste alegeri „au o primă miză existenţială care este în fond ‘stop sau mai departe’: vom continua să fim europeni, suntem capabili, într-o lume în care există Putin Trump, Xi Jinping, să spunem că avem un model particular de eficienţă economică şi justiţie socială, combătut în interior de populişti, care sunt, în esenţă, reprezentanţi ai extremei dreapta ostili democraţiei, sau vom fi favorabili democraţiilor iliberale, adică acolo unde statul de drept va ajunge pe un loc secund”, a mai spus Moscovici.

Citeste si: Merkel vrea ca un neamț de-al ei să-l înlocuiască pe preşedintele Comisiei Europene

„Şi întrebarea este: continuăm această aventură europeană prin înfrângerea naţionalismului sau vom ceda în faţa acestuia?”, a adăugat el.

Fost ministru francez al economiei în timpul preşedinţiei lui Francois Hollande a refuzat din nou propunerile unor membri ai Partidului Socialist de a fi desemnat „candidat cap de listă” al formaţiunii la alegerile europene.

Întrebat despre posibila candidatură pentru această poziţie, el a răspuns pur şi simplu: „Sunt un candidat pentru a face auzită în această campanie o anumită idee a stângii şi a Europei”.