DISTRIBUIȚI
Politico Europe

Comisarul european Pierre Moscovici l-a catalogat drept ”fascist” pe eurodeputatul italian, care a şters un pantof pe notele sale, promiţând că lupte împotriva ”acestor oameni” până la ”ultimul suflu”, relatează AFP, potrivit News.ro .

”Este un cretin, un provocator, un fascist. Gestul său este grotesc”, a declarat Moscovici la postul CNews.


Citește și : Salvini: Citim ‘scrisorelele’ de la Bruxelles, dar guvernul de la Roma nu va schimba nici măcar ‘o virgulă’ din proiectul de buget

Comisarul a fost întrebat despre gestul provocator al eurodeputatului din cadrul Ligii (extrema dreaptă), marţi, după o conferinţă de presă în care Moscovici a anunţat respingerea bugetului italian.

”Atunci când se începe să se manipuleze violenţa contra unor instituţii, când se începe să se murdărească regulile, inclusiv cu pantofi, avem de-a face cu un fel de derivă lentă către ceea ce numim democraţie «iliberală», adică nerespectarea libertăţii presei, libertăţii justiţiei şi instituţiilor politice”, a declarat el.

”Aceasta este politica pe care o detest cu adevărat şi oameni împotriva cărora voi lupta până la ultima suflare”, a promis Moscovici, amintind că Matteo Salvini, liderul Ligii, s-a delimitat de provocarea eurodeputatului din formaţiunea sa.

”Nu schimbăm Europa prin provocări”, a declarat Salvini, referindu-se la gestul deputatului european italian Angelo Ciocca.

Comisarul european a respins marţi bugetul italian, aflat cu mult în afara regulilor europene, o decizie fără precedent, şi a cerut Guvernului italian de extremă drepta şi populist să-i prezinte un buget revizuit în termen de trei săptămâni.

Citește și : Coletul suspect care a determinat evacuarea Ministerului grec de Externe conţinea un tensiometru

Ciocca a venit la tribună, în faţa presei, după comunicarea lui Moscovici, şi a luat notele acestuia din urmă de pe masă.

El a luat un pantof, pe care l-a apăsat pe foile luate, sub privirea stupefiată a comisarului francez.

După ce a denunţat o ”lipsă de respect”, comisarul a catalogat miercuri gestul drept ”grotesc”, într-un mesaj postat pe Twitter.

”La început zâmbim şi se banalizăm, pentru că este ridicol. Apoi ne obişnuim cu o violenţă simbolică surdă, iar într-o bună zi ne trezim cu fascismul. Să rămânem atenţi! Democraţia este o comoară fragilă”, a scris Moscovici.