DISTRIBUIȚI
Reuters

Moscova a declarat vineri că sprijină formarea unei „administraţii” interimare care să-i includă pe talibani la conducerea Afganistanului, în momentul când se intensifică eforturile pentru a ajunge la un acord de pace înainte de o posibilă plecare a Statelor Unite în mai, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Formarea unei administraţii interimare incluzive ar fi soluţia logică la problema integrării talibanilor în viaţa politică” afgană, a declarat jurnaliştilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, cu mai puţin de o săptămână înainte de a avea loc la Moscova discuţii cu participarea autorităţilor de la Kabul şi a talibanilor.


Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

Această conferinţă, la care vor participa de asemenea China, Pakistan şi Statele Unite, intervine în timp ce Washingtonul încearcă să stimuleze discuţiile vizând găsirea unei soluţii paşnice la conflictul afgan.

Statele Unite au prezentat o nouă propunere de pace autorităţilor de la Kabul şi talibanilor, pe măsură ce se apropie termenul limită de 1 mai când Washingtonul şi-ar putea retrage militarii din Afganistan.

Acest plan prevede crearea unui „nou guvern incluziv”, potrivit unei scrisori a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken dezvăluită de presa afgană.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

Luni, Washingtonul a cerut o „accelerare” a procesului de pace în Afganistan, estimând că progresul este „posibil”.

În acelaşi timp, Turcia a anunţat vineri că doreşte să organizeze discuţii de pace afgane la Istanbul în aprilie, potrivit ministrului său de externe Mevlut Cavusoglu.