DISTRIBUIȚI

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, miercuri seară, că va acţiona rapid pentru îndeplinirea „aspiraţiilor” locuitorilor regiunilor din sud-estul Ucrainei care, conform Moscovei, s-au pronunţat în favoarea unirii cu Rusia în referendumurile contestate vehement de Occident, informează mediafax.

„În viitorul apropiat va urma o etapă crucială în acţiunile noastre comune de îndeplinire a aspiraţiilor locuitorilor celor patru regiuni de a se uni cu Rusia”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.


Citește și : Serviciul de informaţii suedez va prelua conducerea unei anchete pentru ‘sabotaj agravat’ după atacarea gazoductelor din Marea Baltică

„Rezultatele referendumurilor din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie arată că locuitorii nu vor să revină la viaţa anterioară şi au făcut o alegere conştientă în favoarea Rusiei”, a subliniat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, NATO şi Grupul G7 au catalogat referendumurile drept „farse” şi au anunţat că nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Uniunea Europeană şi Statele Unite intenţionează să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în contextul conflictului militar cu Rusia. „Acest ajutor demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei pe termen lung”, a comunicat Departamentul Apărării de la Washington.

„Noul pachet de asistenţă reprezintă o investiţie multianuală în capabilităţi esenţiale pentru a construi o forţă durabilă a armatei ucrainene, în contextul în care continuă să apere suveranitatea Ucrainei şi teritoriul ucrainean de agresiunea rusă”, subliniază Pentagonul, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Noul plan de asistenţă constă în echipamente care urmează să fie livrate de companiile americane din industria militară. Vor fi livrate 18 sisteme mobile de artilerie de tip HIMARS, 150 de vehicule blindate Humvee, 150 de vehicule tactice, 40 de camioane şi 80 de remorci pentru transportul echipamentelor grele, radare şi sisteme antidronă.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 16,9 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Citește și : Pentagonul anunță un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina

 

„Departamentul Apărării continuă să colaboreze cu Ucraina pentru a-i răspunde necesităţilor de securitate imediate şi pe termen lung. Împreună cu aliaţii şi partenerii, eforturile noastre unite vor ajuta Ucraina să continue să aibă succes în prezent şi să îşi construiască o forţă armată durabilă pentru a asigura în continuare libertatea şi independenţa poporului ucrainean”, subliniază Pentagonul.