DISTRIBUIȚI
afp

Rusia a declarat vineri că nu a mai rămas suficient timp pentru ca Moscova şi Washington să negocieze un nou tratat privind controlul al armelor nucleare pentru a înlocui la termen New START, care expiră în februarie 2021, potrivit Reuters şi Interfax, scrie agerpres.

New START este ultimul acord major în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare şi restricţionează numărul focoaselor nucleare strategice pe care acestea le pot desfăşura.


Citește și : Farage îi propune lui Johnson o alianţă electorală cu obiectivul unei rupturi clare de UE

Soarta acestui acord este în centrul atenţiei de când Washingtonul s-a retras în august dintr-un alt acord istoric asupra armelor strategice, Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), argumentându-şi gestul prin încălcarea de către Rusia a prevederilor pactului, fapt negat de Moscova. Decizia SUA a fost urmată de una similară a Rusiei, care şi-a suspendat participarea la INF.

‘Este deja evident că în timpul care a rămas nu suntem în măsură … noi nu vom putea să elaborăm un document complet pentru a înlocui’ New START, a declarat Vladimir Leontiev, şeful adjunct al Departamentului pentru probleme de neproliferare şi control al armamentelor în Ministerul de Externe rus, citat de Interfax.

Tratatul poate fi prelungit prin acord mutual, dar perspectiva ca aşa să se întâmple nu este clară, întrucât Washingtonul nu se mişcă repede, iar Moscova ar avea nevoie de cel puţin jumătate de an pentru a implementa orice fel de prelungire a acordului, a indicat Leontiev.

Nu a existat niciun fel de reacţie imediată a Washingtonului la aceste afirmaţii, notează Reuters.

Leontiev a mai spus că discuţiile dintre SUA şi Rusia s-au complicat şi pentru că Washingtonul a propus ca şi China să facă parte din noul acord.

Tratatul INF în 1987, încheiat de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul URSS, Mihail Gorbaciov, interzice utilizarea anumitor rachete balistice cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, reducând astfel capacităţile ambelor ţări de a lansa un atac nuclear rapid.

Citește și : Londra respinge criticile lui Trump referitoare la Acordul Brexit

Responsabilul diplomatic rus a menţionat că trei dintre aceste sisteme de arme, între care drona subacvatică nucleară ‘Poseidon’ şi racheta de croazieră cu propulsie nucleară ‘Burevestnik’ nu intră sub incidenţa noului tratat START.

Oficiali americani au declarat anterior că preşedintele Donald Trump va decide abia anul viitor dacă va prelungi sau nu New START. Actualul acord, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (încărcate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.