DISTRIBUIȚI
TASS

Moscova şi-a exprimat joi speranţa pentru „un contact” între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden „în următoarele zile”, în toiul unui vârf de tensiune între Rusia şi ţările occidentale cu privire la Ucraina, informează AFP, potrivit agerpres.   

Citat de agenţiile de presă ruse, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şi-a exprimat speranţa că un asemenea „contact între cei doi preşedinţi va avea loc în următoarele zile”, precizând totodată că nu s-a convenit încă asupra vreunei date concrete.


Citește și : Emiratele Arabe Unite sărbătoresc 50 de ani de la crearea ca stat

„Acest contact este cu adevărat necesar, problemele se înmulţesc”, în special în relaţiile bilaterale, a apreciat Riabkov. „Nu există înţelegere reciprocă asupra modului în care s-ar putea proceda pentru o detensionare a situaţiei în Europa”, care „suscită o mare îngrijorare”, a adăugat Riabkov, subliniind că această situaţie ar fi „unul dintre principalele subiecte de discuţie” între cei doi lideri.

Riabkov nu a precizat ce formă ar lua acest „contact”, însă responsabili ruşi citaţi de agenţii de presă locale evocă un posibil summit virtual.

Subiectele de tensiune dintre Washington şi Moscova s-au înmulţit în ultimele luni, în pofida dorinţei de aplanare afişată de Putin şi Biden în timpul unui prim summit istoric, care a avut loc în iunie la Geneva.

Citește și : Este OFICIAL! Sebastian Kurz iese pe uşa din dos a politicii austriece

Unul dintre principalele motive de discordie se referă la mişcările de trupe ruse în jurul Ucrainei, scena unui conflict armat între Kiev şi separatiştii proruşi din est, din 2014. În ultimele zile, SUA, NATO şi UE nu au încetat să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu acest subiect.

În timpul primului lor summit, Joe Biden şi Vladimir Putin au insistat asupra necesităţii de a dialoga, în pofida tensiunilor.