DISTRIBUIȚI

Un uşor smog şi un miros de ars acopereau joi oraşul Moscova, consecinţă a unor ample incendii de pădure într-o regiune din vecinătatea capitalei ruse, în plin val de căldură, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Federaţiei Ruse, 470 de pompieri şi 175 de aparate motorizate, printre care trei avioane şi elicoptere, au fost desfăşuraţi pentru a stinge aceste incendii în regiunea Riazan, la circa 250 de km sud-est de Moscova.


Citeşte şi: Presa israeliană îl compară pe Viktor Orban cu Nicolae Ceauşescu! Asemănările sunt izbitoare: Naţionalism exacerbat, antisemitism şi aversiunea pentru democraţie – Black News

Potrivit ONG-ului Greenpeace, prezent la faţa locului, aceste incendii au afectat o zonă de pese 3300 de hectare. Pe Telegram, guvernatorul interimar al regiunii, Pavel Malkov, a informat miercuri seară că cel puţin 800 de hectare au fost traversate de flăcări.

Joi dimineaţă, el a afirmat că trei incendii sunt în continuare în curs, pe o suprafaţă de 181 de hectare, inclusiv în rezervaţia naturală a râului Oka şi în parcul naţional Meşciorski, vaste zone mlăştinoase.

„Există o mare probabilitate ca focul să fi fost cauzat de o acţiune umană. Şi căldura, şi seceta persistente creează condiţii favorabile pentru propagarea focului”, a subliniat miercuri Greenpeace. La aceasta se adaugă rafalele puternice de vânt.

Citeşte şi: Românul CĂUTAT de FBI în toată lumea a fost arestat la Budapesta – Black News

ONG-ul precizează că aceste incendii de pădure şi de turbă afectează o zonă deja marcată în 2010 de grave incendii, fumul dens care acoperise Moscova timp de mai multe zile generând grave consecinţe sanitare.

Afectată puternic de schimbările climatice, Rusia a fost lovită în ultimii ani de grave incendii de pădure, în special în Siberia şi în Extremul Orient, zone uriaşe şi greu accesibile.