DISTRIBUIȚI
Sputnik Moldova

Rusia s-a declarat vineri alarmată după ce SUA au testat o rachetă ce ar fi fost interzisă de Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) din care Washingtonul s-a retras în august, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

”Am spus de mai multe ori că SUA s-au pregătit pentru a încălca termenii tratatului INF. Acest test confirmă elocvent că tratatul a fost anulat la iniţiativa SUA”, a semnalat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citește și : ‘Jumanji: The Next Level’ și Richard Jewell’ aduc fantezie și realism în cinematografele americane

”Ne alarmează (acest test). Desigur că vom ţine cont de acest lucru”, a afirmat la rândul său Vladimir Ermakov, şeful departamentului neproliferare şi control al armamentelor din MAE rus.

Pentagonul a anunţat joi testarea unei rachete balistice cu lansare terestră care a lovit o ţintă la o distanţă de peste 500 de kilometri, rachetă ce ar fi fost interzisă dacă ar fi rămas în vigoare tratatul INF, din care preşedintele Donald Trump a decis în luna august ca SUA să se retragă.

Un test asemănător celui de joi a fost efectuat de armata americană pe 19 august, la câteva zile după ce SUA s-au retras din acest tratat încheiat pe vremea Războiului Rece între preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, document care interzicea lansarea de la sol a rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Citește și : Abdelmadjid Tebboune a câștigat alegerile prezidențiale din Algeria