DISTRIBUIȚI
Sputnik

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a persiflat joi seara dezvăluirile presei americane cu privire la presupuse recompense plătite de Rusia talibanilor pentru a ucide soldaţi ai forţelor NATO, în speţă americani, în Afganistan, calificându-le drept pură ficţiune de genul unui „blockbuster tipic hollywoodian”, informează agenţia de presă TASS, potrivit agerpres.

„Sunt absolut de acord cu aprecierea că acestea reprezintă un blockbuster şi că cei mai buni regizori de la Hollywood îşi pun serviciile, mi se pare, în slujba unei campanii politice în SUA. Iar aceasta nici măcar nu e o noutate. Revedeţi filmul ‘Wag the Dog’ ( tradus în româneşte ‘Înscenarea’, 1997 – n.r.) şi veţi vedea că în spatele campaniilor electorale în SUA se află regizori de la Hollywood”, a declarat Zaharova într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia-24.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

În opinia sa, aceasta „este una dintre acele poveşti care fac parte din lupta internă politică din SUA”.

„Nu a mai rămas mult timp până la alegeri, după standardele lor, de aceea trebuie să apese pe acceleraţie, ceea ce şi fac”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, potrivit căreia întreaga poveste cu recompensele plătite de Rusia talibanilor nu ar fi decât „un fals grosolan, lansat probabil de serviciile de informaţii americane sau de anumiţi politicieni americani”.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

La 26 iunie, bazându-se pe confidenţe făcute sub acoperirea anonimatului de către responsabili ai comunităţii de informaţii americane, New York Times a afirmat că Unitatea 29155 a GRU, serviciul de informaţii militare rusesc, ar fi oferite diverse sume de bani talibanilor pentru a-i ataca pe militarii NATO desfăşuraţi în Afganistan şi că preşedintele Donald Trump ar fi discutat despre aceasta cu consilierii săi. Apoi, CNN, Wall Street Journal şi Washington Post au relatat aceeaşi informaţie.

Mişcarea talibană şi Rusia, acuzată şi în trecut de autorităţile afgane şi de Pentagon că i-ar sprijini pe talibani, au dezminţit relatările din New York Times. La fel a făcut şi Donald Trump. La 27 iunie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, a asigurat că „nici preşedintele, nici vicepreşedintele nu au fost informaţi despre aceste aşa-zise prime ruseşti”, conform AFP.