DISTRIBUIȚI
Reuters

Kremlinul a condamnat miercuri noul tir cu rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord, catalogându-l drept o ‘provocare’, şi a îndemnat toate părţile ‘să-şi păstreze calmul’ pentru ca situaţia din Peninsula Coreea să nu evolueze după ce mai rău scenariu, relatează TASS şi France Presse.

‘Acest nou tir cu rachetă este bineînţeles o provocare care suscită o nouă creştere a tensiunilor şi care ne îndepărtează de începerea rezolvării crizei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova ‘speră că părţile implicate vor reuşi să-şi păstreze calmul’.


‘Condamnăm această lansare şi sperăm că toate părţile vor reuşi să-şi păstreze calmul, atât de necesar pentru ca situaţia din Peninsula Coreeană să nu evolueze după cel mai rău scenariu’, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat miercuri că ţara sa a devenit stat nuclear în sensul deplin al cuvântului după testarea cu succes a unui nou tip de rachetă capabilă să lovească orice punct de pe teritoriul SUA.

Acest tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a pus capăt pauzei de peste două luni în care Phenianul nu a efectuat vreun test balistic sau nuclear. Aceasta constituie o nouă provocare pentru preşedintele american Donald Trump, care a asigurat că dezvoltarea unor astfel de capacităţi ‘nu se va întâmpla’, relevă AFP.

Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean, Ri Chun-Hee, a apărut la televiziunea oficială pentru a anunţa acest succes.

Racheta de tipul ICBM Hwasong-15 reprezintă un dispozitiv intercontinental echipat cu un focos greu capabil să lovească întreg teritoriul continental al SUA, a relatat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Potrivit Phenianului, racheta a atins altitudinea de 4.475 km înainte de a cădea la 950 kilometri de la locul de lansare.

Un expert occidental a apreciat că traiectoria în formă de clopot, pe verticală, sugerează că ar avea de fapt o rază de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a lovi orice oraş important din Statele Unite, notează France Presse.

Consiliul de Securitate al ONU a decis să se reunească de urgenţă, iar preşedintele american Donald Trump a reacţionat pentru moment cu parcimonie: ‘Ne vom ocupa de asta!’.

China şi-a exprimat la rândul său ‘îngrijorarea profundă’ şi ‘opoziţia’ faţă de acest nou tir. Împreună cu Moscova, Beijingul preconizează un dialog cu Coreea de Nord, pe baza unei foi de parcurs stabilite de cele două capitale.