DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia a anunţat luni expulzarea a doi diplomaţi cehi, o măsură de „reciprocitate” după expulzarea la începutul lunii iunie a doi diplomaţi ruşi pe fondul răspândirii unui zvon fals despre un presupus proiect de otrăvire a unor politicieni cehi locali, potrivit AFP şi EFE., transmite și agerpres.

Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, pe care l-a notificat că „doi colaboratori ai Ambasadei Cehiei în Rusia sunt declaraţi persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până miercuri seara, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela SE RETRAGE din viitoarele alegeri legislative

„În baza principiului reciprocităţii, precum şi a articolului 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, doi angajaţi ai Ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi persona non grata. Ei au ordin de a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse împreună cu familiile lor înainte de sfârşitul zilei de 17 iunie”, se menţionează în comunicatul MAE rus.

„Aceasta este o reacţie aşteptată şi reciprocă”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei cehe, Zuzana Stichova, potrivit căreia Praga consideră cazul „reglementat”.

Praga a anunţat la 5 iunie expulzarea a doi diplomaţi ruşi, după ce stabilise că un angajat al ambasadei a răspândit pe lângă serviciile de informaţii cehe un zvon despre un proiect de otrăvire a unor politicieni cehi.

Acest zvon a fost relatat mai întâi de săptămânalul ceh Respekt, care afirma că proiectul de otrăvire ar fi fost o reacţie la demontarea statuii unui mareşal sovietic. Trei responsabili politici, între care primarul Pragăi, Zdenek Hrib, au fost plasaţi sub protecţie poliţienească.

În comunicatul său, diplomaţia rusă a evocat luni „acuzaţii absurde şi nefondate”.

Acest caz arată că „degradarea relaţiilor cu Rusia a fost ridicată la rang de politică de stat” de către autorităţile cehe, acuză Moscova.

Cazul a complicat şi mai mult relaţiile deja delicate dintre Praga şi Moscova, angajate deja într-o luptă diplomatică în jurul demontării în aprilie a unei statui ridicate în memoria mareşalului sovietic Ivan Konev la Praga.

Citeşte şi: Talibanii s-au înţeles cu autorităţile afgane să revină la masa negocierilor

Aflat în fruntea trupelor Armatei roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, acesta este – pentru numeroşi cehi – şi un simbol al opresiunii sovietice.

Demontarea statuii sale a fost denunţată de Moscova, care a deschis chiar o anchetă pentru „profanarea publică a unor simboluri ale gloriei militare ruse”. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut Pragăi să remită statuia Moscovei.

O altă sursă de tensiune a fost decizia de a redenumi piaţa din Praga unde este situată Ambasada Rusiei cu numele opozantului rus Boris Nemţov, asasinat în 2015.