DISTRIBUIȚI
afp

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a propus marţi Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) ca ideea palestiniană privind organizarea unei conferinţe internaţionale asupra conflictului israeliano-palestinian să se concretizeze în primăvară sau la vară, la nivel ministerial, cu circa zece părţi participante, informează AFP, potrivit agerpres.  

Amintind că Rusia a susţinut de la bun început cererea formulată în septembrie de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas pentru organizarea unei conferinţe internaţionale la începutul lui 2021, pentru „lansarea unui proces de pace”, ministrul rus de externe a detaliat, în timpul videoconferinţei de marţi a Consiliului de Securitate asupra Orientului Mijlociu, cine ar putea participa la o asemenea viitoare conferinţă.


Citește și : Biden ÎNCHIDE mai multe închisori private din SUA şi îi lasă pe poliţişti ‘DEZARMAŢI’

„Propunem să se organizeze în primăvara-vara lui 2021 o conferinţă ministerială internaţională la care să participe Rusia, SUA, ONU, UE, în calitate de membri ai Cvartetului (organism de mediere în Orientul Mijlociu), precum şi patru ţări arabe – Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul – şi desigur Israelul şi Palestina”, a precizat Serghei Lavrov.

„Ar fi de asemenea important să fie invitată Arabia Saudită, care se află la originea iniţiativei de pace arabe”, a adăugat ministrul de externe rus, fără a avansa vreo dată sau un loc de desfăşurare concret pentru o astfel de conferinţă.

„Această reuniune ar putea fi o platformă pentru a realiza o analiză completă a situaţiei şi a ajuta ţările arabe să stabilească un dialog”, a estimat Serghei Lavrov, reamintind că Rusia este la rândul său „gata să organizeze la Moscova o reuniune între Israel şi Palestina la cel mai înalt nivel”.

În timpul celei mai recente Adunări Generale a ONU, Mahmoud Abbas, care a respins un plan de pace al fostului preşedinte american Donald Trump, a subliniat că reglementarea conflictului palestiniano-israelian trebuie să se realizeze „pe baza dreptului internaţional” şi a parametrilor agreaţi de comunitatea internaţională.

Citește și : Norvegia ANULEAZĂ două exerciţii militare cu NATO

În timpul sesiunii de marţi, aproape toţi cei care au luat cuvântul au reafirmat necesitatea unei „soluţii cu două state”, Israel şi Palestina, trăind unul lângă altul şi în securitate.

Pentru prima dată după 15 ani, alegeri palestiniene sunt prevăzute pentru anul acesta: legislative pe 22 mai şi prezidenţiale pe 31 iulie.