DISTRIBUIȚI
Rador

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a declarat marţi că Moscova este pregătită să discute cu SUA despre cele mai noi arme strategice ale sale, chiar dacă acestea nu fac parte din Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), a anunţat agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Acordul pentru controlul armelor, cunoscut sub denumirea de Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, a fost semnat la sfârşitul anilor ’80 de Uniunea Sovietică şi SUA.


Citește și : Arabia Saudită a eliberat trei pescari iranieni reţinuţi anul trecut

La câteva zile de la summitul dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump la Helsinki, luna trecută, Rusia a prezentat o serie de „super-arme” – o nouă generaţie de rachete nucleare şi convenţionale.

Riabkov a afirmat de asemenea că Statele Unite au încălcat un acord bilateral privind armamentul – Tratatul de reducere a armelor strategice – prin modernizarea armelor sale, notează TASS.

La rândul lor, Statele Unite şi-au exprimat profunda îngrijorare marţi despre preocupările Rusiei în domeniul armelor, între care un sistem laser mobil pentru a distruge sateliţi în spaţiu, precum şi despre plasarea pe orbită a unui nou „inspector al aparatelor spaţiale”.

Citește și : Un pod rutier s-a prăbușit pe autostrada A10, la Genova; Zeci de persoane ar fi murit

Yleem D.S. Poblete, adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, verificarea şi respectarea regimului armelor, s-a adresat Conferinţei ONU privind dezarmarea de la Geneva care a discutat cu privire la un nou tratat pentru a preveni o cursă a înarmării în spaţiul cosmic.

„Pentru Statele Unite, aceasta este încă o dovadă că acţiunile Rusiei nu corespund cuvintelor acesteia”, a declarat ea la forum. Continuarea de către Rusia a dezvoltării unor capacităţi de luptă în spaţiu „este deranjantă având în vedere modelul recent de comportament malign rus „, a adăugat ea.