DISTRIBUIȚI
afp

Problemele care apar între ţări vecine cu privire la delimitarea zonelor maritime trebuie să fie soluţionate în conformitate cu dreptul internaţional, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-un interviu publicat luni de agenţia de presă ANA, înaintea vizitei sale la Atena din aceeaşi zi, transmite şi agerpres.

Referitor la delimitarea platoului continental şi a zonei economice exclusive dintre Grecia şi Turcia, Lavrov a spus că în 1982 Rusia a semnat Convenţia Naţiunilor Unite privind Dreptul Mării şi că poziţia Moscovei se bazează pe legile internaţionale incluse în acest document, printre care articolul 3 care stipulează că fiecare stat are dreptul suveran de a-şi extinde apele teritoriale până la 12 mile marine.


Citeşte şi: Maduro dă peste cap lumea medicală: Venezuela a descoperit LEACUL împotriva covidului!

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a exprimat ”îngrijorări grave” legate de decizia Turciei de a redeschide staţiunea Varosha, situată în partea turcă a Ciprului, subliniind că această hotărâre este împotriva unei serii de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit lui Serghei Lavrov, astfel de acţiuni unilaterale obstrucţionează eforturile de a institui un climat constructiv şi creează probleme suplimentare pentru reluarea negocierilor pentru o soluţionare definitivă a problemei cipriote.

În legătură cu implicarea Turciei în criza din Nagorno-Karabah, în Siria şi în Libia, el a afirmat că Rusia şi Turcia lucrează în vederea unei rezolvări a conflictelor din toate aceste zone, precizând că poziţiile celor două ţări asupra soluţionării unor confruntări regionale specifice pot fi, din raţiuni obiective, complet diferite. În mod particular în cazul Nagorno-Karabah, Serghei Lavrov a accentuat că abordările Moscovei şi Ankarei au propriile nuanţe.

Citeşte şi: EXPLOZIE de cazuri asimptomatice în China

În ultimele săptămâni a apărut o situaţie de criză între Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj turce din Mediterana Orientală.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.