DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Kremlinul a protestat miercuri faţă de extrădarea din Georgia către SUA a unui bărbat rus acuzat că a transportat ilegal în Rusia manualele de instrucţiuni ale avioanelor militare F-16, încălcând astfel legea americană privind exportul de arme, informează Reuters, scrie news.ro .

Oleg Tishkenko, un IT-ist, a fost extrădat către SUA din Georgia în 2019, el fiind arestat în baza unui mandat american la un festival de muzică.


Citește și : Iranul este pregătit pe plan militar pentru a învinge alianţa americano-israeliană, declară ministrul apărării iranian

Diplomaţii ruşi susţin că el este acum reţinut la o închisoare din Utah înainte de procesul său.

Tishchenko, în vârstă de 42 de ani, susţine că a cumpărat manualele de pe eBay pentru a putea dezvolta un simulator foarte realist. El este vizat de cinci capete de acuzare printre care si contrabandă, conspiraţie împotriva SUA şi încălcarea legilor americane privind exportul de arme, conform diplomaţilor ruşi.

El a fost interesat şi de obţinerea unor manuale pentru alte aeronave americane precum F-35.

Ambasada Rusiei de la Washington a informat miercuri că este posibil ca Tishchenko să fi fost victima unei înscenări din partea SUA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat la Moscova că este îngrijorat de practica SUA de a obţine extrădarea cetăţenilor ruşi din alte ţări precum Georgia.

Citește și : Olanda suspendă instructajul trupelor irakiene din cauza unei ameninţări de securitate

„Este un cetăţean rus. Suntem îngrijoraţi şi nemulţumiţi de faptul că americanii iau astfel de măsuri provocatoare faţă de cetăţenii ruşi. Ne transmitem îngrijorările şi nemulţumirea către colegii americani la diferite niveluri”, a afirmat Peskov.

Rusia va urmări situaţia îndeaproape pentru a se asigura că Statele Unite îi respectă drepturile lui Tishchenko, a adăugat el.