DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe rus a afirmat marţi seara că noile sancţiuni impuse Rusiei de Statele Unite dovedesc „un nou puseu ostil anti-rus” care deteriorează şi mai mult relaţiile bilaterale, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Washingtonul a impus marţi sancţiuni Moscovei ca reacţie la otrăvirea disidentului Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic Noviciok. Reuters observă că este cea mai directă acţiune de până acum a preşedintelui american Joe Biden împotriva Kremlinului.


Citeşte şi: Stat Islamic revendică asasinarea celor trei tinere din Jalalabad

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că Rusia va reacţiona „pe baza principiului reciprocităţii, dar nu neapărat simetric”.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a sancţionat şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, printre care Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB), Andrei Iarin, şeful direcţiei de politică internă a preşedinţiei, şi Aleksei Krivoruciko şi Pavel Popov, adjuncţi ai ministrului apărării. Şefa Trezoreriei, Janet Yellen, a apreciat că „utilizarea armelor chimice de către Kremlin pentru a reduce la tăcere un opozant politic şi a-i intimida pe alţii demonstrează dispreţul flagrant pentru normele internaţionale”.

Citeşte şi: Texasul RENUNŢĂ la mască şi îşi deschide complet magazinele şi restaurantele

Sancţiunile constau în special în blocarea activelor din SUA şi interdicţii de viză pentru călătoriile în această ţară.