DISTRIBUIȚI

Administraţia Rusiei a anunţat luni seară, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse, informează mediafax.

„Partea rusă nu se opune unei noi prelungiri a Iniţiativei Mării Negre, după expirarea celui de-al doilea mandat, pe 18 martie, dar doar 60 de zile”, a declarat Serghei Verşinin, unul dintre adjuncţii ministrului rus de Externe, prezent la Geneva pentru negocieri cu Martin Griffiths, secretar general adjunct al ONU responsabil de Afaceri Umanitare, şi cu Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare. Până în prezent, Acordul cerealelor, garantat de ONU şi de Turcia, era prelungit pentru perioade de 120 de zile.


Citește și : Noul premier chinez critică ‘represiunea’ SUA, dar îndeamnă la cooperare

„Poziţia noastră viitoare va fi determinată de progrese tangibile spre normalizarea exporturilor noastre agricole, nu doar în vorbe, ci prin acţiuni. Acest lucru include plăţile bancare, logistica de transport, asigurări, deblocarea activităţilor financiare şi aprovizionarea cu amoniac pe conducta Togliatti-Odesa”, a subliniat oficialul rus, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia a formulat o serie de obiecţii privind prelungirea Acordului cerealelor. Moscova insistă pentru facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. Acordul actual permite acest lucru, dar Rusia este nemulţumită de unele aspecte practice.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au evidenţiat săptămâna trecută, în cursul unei întâlniri desfăşurate la Kiev, necesitatea prelungirii Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Citește și : Joe Biden va ţine un discurs pentru a-i asigura pe americani în legătură cu sistemul bancar