DISTRIBUIȚI

Rusia va depune marţi la ONU un proiect de rezoluţie care să solicite efectuarea ‘unei anchete’ cu implicarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după presupusul atac chimic împotriva rebelilor sirieni la Douma (Siria), a anunţat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de France Presse, potrivit agerpres.

‘Noi vom depune astăzi un proiect de rezoluţie care va cere o anchetă’, a declarat şeful diplomaţiei ruse, adăugând că ‘suntem interesaţi ca experţi independenţi ai OIAC’ să participe la această anchetă.


Citeşte şi: Trump ‘a explodat’ când a aflat că FBI percheziţionează biroul avocatului său

Pentru ca ‘anchetatorii OIAC să-şi îndeplinească obligaţiile’, ei trebuie ‘să meargă neapărat la faţa locului’, a spus în continuare Serghei Lavrov. Potrivit lui, forţele ruse în Siria şi regimul sirian sunt în măsură să garanteze securitatea inspectorilor OIAC.

‘Nu mai putem da crezare rezultatelor anchetelor care sunt efectuate de la distanţă’, a adăugat el, evocând atacul cu gaz sarin împotriva localităţii siriene Khan Sheikhoun (peste 80 de morţi), atribuit regimului sirian de către Washington şi aliaţii săi.

SUA urmează să prezinte marţi un proiect de rezoluţie ce prevede instituirea unui mecanism internaţional de anchetă cu privire la folosirea armelor chimice în Siria, dar el cuprinde ‘elemente inacceptabile’ pentru Rusia, potrivit ambasadorului rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Italia. Nu s-au înregistrat victime

ONU nu dispune la ora actuală de niciun organism de anchetă cu privire la atacurile chimice în Siria de la încetarea la sfârşitul anului 2017 a activităţii JIM, un grup mixt al ONU-OIAC, al cărui mandat nu a putut fi reînnoit din cauza numeroaselor vetouri ale Rusiei.

Preşedintele american Donald Trump a făcut să planeze ameninţarea unei riposte militare împotriva regimului sirian după acest atac soldat cu cel puţin 40 de morţi, potrivit ‘Căştilor Albe’ (echipe de intervenţie siriene în zonele controlate de rebeli) şi unei organizaţii neguvernamentale americane.