DISTRIBUIȚI

Ministerul rus al Apărării a oferit primele informaţii despre numărul sovieticilor morţi în timpul crizei rachetelor din Cuba, o confruntare ce ameninţa cu izbucnirea unui război nuclear în urmă cu 55 de ani, relatează sâmbătă agenţia DPA, potrivit agerpres.

În total, 64 de cetăţeni sovietici şi-au pierdut viaţa în Cuba în perioada august 1962-august 1964, a indicat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, fără să ofere detalii referitoare la cauzele morţii lor.


Criza rachetelor din Cuba este considerată de mulţi drept cea mai tensionată perioadă din timpul Războiului Rece. Superputerile din acea vreme SUA şi Uniunea Sovietică ajunseseră cel mai aproape de izbucnirea unui război nuclear în octombrie 1962. Situaţia a fost dezamorsată însă fără confruntare, cu excepţia doborârii unui avion american de recunoaştere, în care pilotul a murit.

În timpul crizei, Uniunea Sovietică nu numai că a transportat 64 de rachete nucleare în Cuba, aliatul său, ci a desfăşurat şi 42.000 de soldaţi în insula din Caraibe chiar la sud de statul american Florida.

Criza a luat sfârşit când preşedintele american John F. Kennedy a promis că nu va ataca Cuba, iar liderul sovietic Nikita Hruşciov a ordonat retragerea armelor nucleare din Cuba.