DISTRIBUIȚI
Russia's Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova speaks during a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg, Russia June 16, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că ar putea adopta măsuri de retorsiune asupra întregii Uniuni Europene din cauza deciziei Bulgariei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, informează mediafax.

„În mod categoric, decizia politizată a Sofiei de a reduce în mod nejustificat personalul nostru diplomatic din Bulgaria nu va rămâne fără reacţie la nivel bilateral”, a declarat luni seară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de cotidianul Le Figaro.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

Acţiunile Bulgariei „depăşesc practicile diplomatice”, a acuzat Maria Zaharova, cerând Sofiei şi Uniunii Europene „să analizeze atent principiul reciprocităţii în relaţiile diplomatice”.

Diplomaţia europeană „ar trebui să înţeleagă faptul că susţinerea acordată în mod nechibzuit acţiunilor antiruse din diverse state membre extinde asupra întregii Uniuni Europene responsabilitatea pentru consecinţe, inclusiv din punctul de vedere al măsurilor de retorsiune din partea noastră”, a atras atenţia Maria Zaharova.

Anterior, ambasadoarea Rusiei la Sofia a avertizat că misiunea diplomatică din Bulgaria ar putea fi închisă întrucât Guvernul bulgar a refuzat să revină asupra deciziei de a expulza 70 de funcţionari diplomatici ruşi. Decizia Bulgariei, stat membru UE şi NATO, este fără precedent în relaţia cu Rusia, care a fost foarte strânsă până de curând.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

Uniunea Europeană a exprimat „regret” în legătură cu „ameninţarea nejustificată şi disproporţionată” a Rusiei de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Bulgaria. Numeroase state UE au expulzat sute de diplomaţi ruşi în ultimele luni ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.