DISTRIBUIȚI

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, joi, că analizează posibilitatea reluării negocierilor cu Statele Unite pentru prelungirea Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (Noul START) , informează mediafax.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova este deschisă reluării inspecţiilor reciproce şi analizează posibilitatea organizării de negocieri la nivelul comisiilor de experţi din Rusia şi Statele Unite.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

„Tema reluării inspecţiilor este luată în considerare. Posibilităţile de a organiza sesiuni directe ale comisiei consultative bilaterale sunt studiate”, a afirmat Maria Zaharova, citată de agenţia Reuters.

Moscova a anunţat, la sfârşitul lunii august, că observa „semnale” privind posibila reluare a negocierilor cu Statele Unite pentru prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), deşi deocamdată nu erau progrese notabile.

La începutul lunii august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic, Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut în urmă cu câteva luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.