DISTRIBUIȚI
Reuters

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat vineri Occidentul că încearcă ‘să păstreze potenţialul militar al teroriştilor’ în Siria, în finalul reuniunii trilaterale Rusia-Iran-Turcia la Astana (Kazahstan), relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Vedem la unii dintre parteneri occidentali dorinţa de a împiedica lovituri asupra teroriştilor şi a le păstra potenţialul militar’, a declarat Lavrov după discuţiile cu omologii turc şi iranian cu privire la Siria.


Citeşte şi: Exerciţiile militare americane din Coreea de Sud vor fi limitate 

Ministrul rus s-a referit în special la Frontul Al-Nusra, fosta ramura siriană a Al Qaida, care joacă – potrivit lui – ‘rolul de provocator în scenariile actorilor scenei geopolitice occidentale’.

Rusia şi Iranul, aliaţi ai regimului de la Damasc, precum şi Turcia, care îi sprijină pe rebeli, s-au reunit vineri în capitala kazahă pentru a evoca situaţia din Siria, în special criza umanitară din Ghouta orientală, bastion al rebelilor pe care forţele guvernamentale siriene încearcă să-l cucerească de o lună printr-o ofensivă sângeroasă.

Într-un comunicat final la încheierea discuţiilor, cele trei ţări au promis să continue ‘lichidarea Frontului Al-Nusra şi a altor grupări asociate Al Qaida’.

Citeşte şi: În pragul alegerilor din Rusia, Putin are toate motivele să fie îngrijorat

La discuţiile de la Astana, organizate începând cu ianuarie 2017, participă şi reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie rebelă, dar nu Washingtonul.

Reuniunea ministerială de vineri s-a desfăşurat fără observatori şi în absenţa părţilor siriene, fiind destinată să pregătească summitul preşedinţilor celor trei ţări mediatoare la 4 aprilie la Istanbul.